Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναμενόμενο πολλοί να το ρίξουν λίγο έξω και στη διατροφή τους.
Παραλίες, θερινά σινεμά, κάποιο beach bar, είναι αγαπημένοι προορισμοί του καλοκαιριού που κρύβουν όμως μικρές διατροφικές παγίδες, οι οποίες μπορεί να σας δώσουν κρυφές θερμίδες και μη επιθυμητά συστατικά.
Δείτε ποιες είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε:
Photo 1/4
Παγωτό: Η ενεργειακή αξία ενός παγωτού κυμαίνεται από 75 έως 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και παρέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, καθώς επίσης και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης Α στον οργανισμό. Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους δίνουν έμφαση στη διατήρηση της «γραμμής» τους, καθώς παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τις υπόλοιπες γεύσεις παγωτού. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα διαιτητικά παγωτά ή τύπου 0% καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στα ψυγεία των καταστημάτων. Περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ. ασπαρτάμη, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη) αντί για ζάχαρη και μικρή ή μηδενική ποσότητα λίπους, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αγαπητά σε άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν μια καλλίγραμμη σιλουέτα.
Photo 2/4
Αλκοολούχα ποτά: Το αλκοόλ είναι επίσης συνυφασμένο και με το καλοκαίρι, δίνει όμως πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά. Ένα γραμμάριο αλκοόλ μας δίνει 7 θερμίδες, περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και λίγο λιγότερες από εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο). Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, τόσο περισσότερες είναι οι θερμίδες τους. Εκτός όμως από τη ποσότητα του αλκοόλ, το θερμιδικό περιεχόμενο καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά, κυρίως στα ανάμεικτα ποτά. Έτσι, όταν προσθέτουμε αναψυκτικά, χυμούς, ζάχαρη ή άλλα συστατικά, οι θερμίδες τους γίνονται ακόμα περισσότερες.
Photo 3/4
Πατατάκια: Μικρή συσκευασία, πολλές θερμίδες. Ένα μικρό σακουλάκι πατατάκια μπορεί να ξεπερνάει τις 500 θερμίδες! Ταυτόχρονα δίνει πολύ αλάτι και τα λεγόμενα τρανς λιπαρά, τα οποία παράγονται κατά το τηγάνισμα σε λάδι και είναι ιδιαίτερα βλαβερά. Κατά συνέπεια, δεν αποτελούν και την πιο ιδανική επιλογή και καλό θα είναι να ελέγχεται η κατανάλωσή τους.
Photo 4/4
Nachos: Τα nachos αποτελούν προϊόντα τηγανίσματος του καλαμποκάλευρου σε φυτικό λάδι και συνήθως έχουν αρκετό αλάτι και λιωμένο τυρί. Τα χαρακτηριστικά τους αυτά τους προσδίδουν αρκετές θερμίδες ανά μερίδα, οι οποίες προέρχονται από τρανς λιπαρά λόγω του τηγανίσματος και κορεσμένα λιπαρά από το τυρί. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι είναι πηγή κακών λιπαρών. Εάν συνυπολογίσουμε και το αλάτι καλό είναι να προσέχουμε την υπερβολή στην κατανάλωσή τους.