Για ποιους καρκίνους αυξάνει τον κίνδυνο η κατανάλωση αλκοόλ
Αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί (μετά τον καπνό και την παχυσαρκία) και αυξάνει τον κίνδυνο για τουλάχιστον επτά τύπους καρκίνου.
Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται και τα αλκοολούχα ποτά θα πρέπει να φέρουν πιο αναλυτικές ετικέτες που να προειδοποιούν για τον κίνδυνο καρκίνου, τονίζει ο Αμερικανός γενικός χειρουργός Δρ. Vivek Murthy, περιγράφοντας τη σχέση της κατανάλωσης αλκοόλ και του καρκίνου.
«Το αλκοόλ είναι μια αιτία καρκίνου που ευθύνεται για περίπου 100.000 περιπτώσεις καρκίνου και 20.000 θανάτους από καρκίνο ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες -13.500 θύματα τροχαίων ατυχημάτων σχετίζονται με το αλκοόλ ετησίως στις ΗΠΑ- αλλά η πλειοψηφία των Αμερικανών αγνοεί αυτόν τον κίνδυνο», δήλωσε.
Σημείωσε ότι η νέα έκθεση «καθορίζει τα βήματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου από το αλκοόλ και να ελαχιστοποιήσουμε τη βλάβη».
Οι ειδικοί συστήνουν την επικαιροποίηση των προειδοποιητικών ετικετών στα ποτά που περιέχουν αλκοόλ, για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου.
Οι ετικέτες που αναρτώνται επί του παρόντος στα μπουκάλια και τα κουτιά των αλκοολούχων ποτών, προειδοποιούν για την κατανάλωση κατά την εγκυμοσύνη ή πριν από την οδήγηση και το χειρισμό άλλων μηχανημάτων, καθώς και για γενικούς «κινδύνους για την υγεία».
Ανεξάρτητα από τον τύπο του αλκοόλ (μπύρα, κρασί ή οινοπνευματώδη ποτά) που καταναλώνει κάποιος, η άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου είναι καλά τεκμηριωμένη για τουλάχιστον επτά τύπους καρκίνου, μεταξύ των οποίων:
- του μαστού
- του παχέος εντέρου
- του οισοφάγου
- του ήπατος
- του στόματος (στοματική κοιλότητα)
- του λαιμού (φάρυγγας) και
- των φωνητικών χορδών (λάρυγγας)
Ειδικά για τον καρκίνο του μαστού, το 16,4% των συνολικών περιπτώσεων καρκίνου του μαστού αποδίδεται στην κατανάλωση αλκοόλ.
Ενώ τα στοιχεία για τη σχέση αυτή αυξάνονται τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς αναγνωρίζουν την κατανάλωση αλκοόλ ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο.
Για χρόνια κάποιοι ειδικοί υποστήριζαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βοηθούσε στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Εν όψει της επικαιροποίησης των διατροφικών οδηγιών των ΗΠΑ, κάποιοι ειδικοί εξηγούν τους κινδύνους του αλκοόλ σχετικά με τον καρκίνο.
Οι διατροφικές οδηγίες στις ΗΠΑ επικαιροποιούνται κάθε πέντε χρόνια. Για το 2020, την τελευταία αναθεώρηση, η ομάδα που συντάσσει τις κατευθυντήριες γραμμές -τα Υπουργεία Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) και Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ- δεν υιοθέτησε όλες τις συστάσεις που διατυπώθηκαν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Οδηγιών, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης να περιορίσουν οι άνδρες που καταναλώνουν αλκοόλ την πρόσληψη σε 1 ποτό την ημέρα. Η αλλαγή αυτή θα μείωνε το συνιστώμενο ημερήσιο όριο από 2 ποτά σε 1 ποτό.
Το 2021, η απόφαση να παρακαμφθεί η συμβουλευτική επιτροπή και να διατηρηθεί η σύσταση για κατανάλωση 2 ποτών την ημέρα, περιγράφηκε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η απόφαση να μην συμπεριληφθούν οι αυστηρότερες συστάσεις, είναι μια χαμένη ευκαιρία να σταλεί ένα ισχυρότερο μήνυμα σχετικά με την αξία της μείωσης της πρόσληψης αλκοόλ».
Εκτός από την προειδοποιητική ετικέτα για το αλκοόλ, η συμβουλευτική επιτροπή ζητά την επανεξέταση των ορίων κατανάλωσης και συμβουλεύει τους ανθρώπους να έχουν υπόψη τους τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και αυξημένου κινδύνου καρκίνου όταν σκέφτονται αν ή πόσο θα πιουν.
Αναφέρει επίσης ότι οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας και οι κοινοτικές ομάδες θα πρέπει να αναδείξουν την κατανάλωση αλκοόλ ως κορυφαίο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου καρκίνου και να επεκτείνουν τις προσπάθειες εκπαίδευσης για την αύξηση της γενικής ευαισθητοποίησης. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να προωθήσουν τη χρήση του ελέγχου κατανάλωσης αλκοόλ και την παραπομπή σε θεραπεία, όπως απαιτείται.
Πηγή: HHS.GOV