Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιαγγειακή υγεία και την υγεία του εγκεφάλου.
Δρουν κατά της φλεγμονής στον οργανισμό, ενώ είναι ωφέλιμα για την ψυχική υγεία λόγω της αντικαταθλιπτικής τους δράσης.
Μεγάλοι οργανισμοί όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων και η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συνιστούν για το γενικό πληθυσμό τη λήψη 250-500mg ωμέγα-3 ημερησίως.
Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τη λήψη 1000mg ιχθυελαίων την ημέρα για όσους κάνουν διατροφή φτωχή σε ψάρια.
Ως συμπλήρωμα διατροφής, το ιχθυέλαιο στις διάφορες μορφές του λαμβάνεται συνήθως σε ποσότητες 500–3000mg ημερησίως, με τη δόση συχνά να διαιρείται στη διάρκεια της ημέρας.
Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγκα και το σκουμπρί, δείτε ποιες άλλες τροφές αποτελούν καλές πηγές ωμέγα -3 λιπαρών οξέων.