Προγραμματισμός γευμάτων για υγιή καρδιά
Κατανάλωση αλατιού με μέτρο, μείωση της πρόσληψης λιπαρών και επεξεργασμένων υδατανθράκων καθώς και επαρκή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών συνιστούν παραδοσιακά οι καρδιολόγοι προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε όχι μόνο τι τρώμε αλλά και πότε τρώμε εάν θέλουμε να προστατεύσουμε την καρδιά μας.
Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας δημοσίευσε μια νέα επιστημονική έκθεση στην οποία αναφέρει ότι η χρονική στιγμή της ημέρας που καταναλώνονται τα διάφορα γεύματα αλλά και ο συνολικός αριθμός των γευμάτων παίζουν ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους και στην καρδιαγγειακή υγεία.
Η Ένωση πραγματοποίησε επισκόπηση σε μελέτες που αφορούν τον προγραμματισμό γευμάτων σε σχέση με την υγεία της καρδιάς και τα ευρήματά της δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Circulation.
Όσον αφορά το πρωινό, τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται να υποστηρίζουν την καρδιοπροστατευτική του επίδραση. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά πρωινό, αναφέρει η έκθεση, τείνουν να εκδηλώνουν πιο σπάνια καρδιοπάθεια, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν χαμηλότερους δείκτες υψηλής χοληστερόλης και υπέρτασης σε σύγκριση με όσους αποφεύγουν το πρώτο γεύμα της ημέρας. Επίσης, στην ομάδα του πρωινού παρατηρείται καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, επομένως οι άνθρωποι αυτοί εκτιμάται ότι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο διαβήτη.
Όσο για τον αριθμό και το μέγεθος των γευμάτων, τα στοιχεία δεν είναι τόσο σαφή. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι όσοι τρώνε πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα έχουν σε γενικές γραμμές χαμηλότερη χοληστερόλη και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο διαβήτη. Από την άλλη, δεν είναι βέβαιο κατά πόσο τα μικρά και συχνά γεύματα τελικά οδηγούν σε απώλεια βάρους. Όσες από τις δοκιμές εστίασαν στον αριθμό και στο μέγεθος των γευμάτων έδειξαν ότι τα συχνά γεύματα, ακόμη κι αν η πρόσληψη θερμίδων παραμένει σταθερή, δεν παρέχουν απαραιτήτως οφέλη ως προς τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Τέλος, εξετάστηκε κατά πόσο η κατανάλωση των γευμάτων νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορεί να ωφελήσει την καρδιά. Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι πράγματι είναι καλύτερο να λαμβάνουμε το σύνολο των θερμίδων όσο το δυνατόν νωρίτερα και κάτι τέτοιο είναι άλλωστε λογικό, αφού έτσι έχουμε την ευκαιρία να τις κάψουμε με τις διάφορες δραστηριότητες που θα κάνουμε.
Το συμπέρασμα: Καταναλώστε άφοβα πρωινό, αποφύγετε τα μεταμεσονύκτια σνακ και προγραμματίστε συνετά τα γεύματά σας μέσα στην ημέρα για να προστατεύσετε την καρδιά σας.
Δείτε κι αυτό: