Τα τεχνητά γλυκαντικά ανοίγουν την όρεξη: Δείτε γιατί
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά τρόφιμα και ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να έχουν πιο έντονο αίσθημα πείνας.
Αυστραλοί ερευνητές του Κέντρου Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ και του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Garvan, μελέτησαν τα «μυγάκια» των φρούτων (δροσόφιλες).
Οι ερευνητές έδιναν επί μέρες στα μυγάκια διατροφή πλούσια σε συνθετικό γλυκαντικό σουκραλόζη, διαπιστώνοντας ότι στην αρχή δεν τα επηρέαζε ιδιαίτερα.
Έπειτα από πέντε μέρες όμως, τα έντομα είχαν αρχίσει να τρώνε περισσότερο και έγιναν υπερκινητικά, ενώ έδειχναν να έχουν γίνει πολύ πιο ευαίσθητα στα σάκχαρα των τροφίμων αφού τα αποζητούσαν επίμονα.
«Συμπεριφέρονταν σαν να μην είχαν φάει τίποτα, όταν στην πραγματικότητα δεν σταματούσαν να τρώνε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επιβλέπων ερευνητής δρ Γκρεγκ Νίλι, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ. «Μάλιστα έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στα τρόφιμα που εκ φύσεως έχουν γλυκιά γεύση, αυξάνοντας κατά 30% την κατανάλωση θερμίδων από αυτά».
Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι αυτό οφειλόταν στο ότι το τεχνητό γλυκαντικό είχε αυξήσει την αντίληψη της γλυκιάς γεύσης στα έντομα.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όταν διαταράσσεται συνεχώς η ισορροπία της γλυκιάς γεύσης έναντι των θερμίδων στην ημερήσια διατροφή, ο εγκέφαλος αναπροσαρμόζεται και αυξάνει την ολική κατανάλωση θερμίδων», τόνισε ο δρ Νίλι.
Και κατέληξε: «Πολλές προγενέστερες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρόνιας κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και της μεταβολικής απορύθμισης, αλλά έως τώρα ήταν άγνωστοι οι υπαίτιοι μηχανισμοί. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που υποδεικνύει έναν πιθανό αιτιολογικό μηχανισμό, ο οποίος εδρεύει στον εγκέφαλο».
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Metabolism».
Διαβάστε επίσης:
Eίναι ασφαλής η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών από άτομα με διαβήτη;