Αδυνάτισμα & κακή χοληστερόλη: Πόσα καρύδια πρέπει να τρώνε οι γυναίκες
Τα καρύδια αποδεικνύονται ισχυρός «σύμμαχος» στο αδυνάτισμα αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο UCSD της Καλιφόρνια, ο ξηρός καρπός συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα στο πλαίσιο δίαιτας, με παράλληλο όφελος την καλύτερη διαχείριση της κακής χοληστερόλης.
Τα νέα ευρήματα εξέπληξαν τους ερευνητές, δεδομένου ότι τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.
Στη μελέτη συμμετείχαν 245 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας 22 και 72 ετών, οι οποίες ακολουθούσαν 12μηνο πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες τυχαία σε τρεις ομάδες: Η μία ακολουθούσε μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά και αρκετούς υδατάνθρακες, η δεύτερη μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και αρκετά λιπαρά και η τρίτη μια διατροφή και λίγους υδατάνθρακες και αρκετά λιπαρά αλλά και καθημερινή κατανάλωση καρυδιών.
Η ποσότητα ξηρών καρπών που κατανάλωνε η τρίτη ομάδα ήταν περίπου 43 γραμμάρια ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 χούφτα.
Σε διάστημα έξι μηνών, οι γυναίκες όλων των ομάδων έχασαν κατά μέσο όρο σχεδόν 8% του αρχικού τους βάρους.
Ωστόσο, η ομάδα του καρυδιού παρουσίασε ταυτόχρονα βελτίωση στα επίπεδα χοληστερόλης, κάτι που δεν συνέβη στις άλλες δύο ομάδες. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση στα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) και αύξηση στα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL).
Η μελέτη δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ΑΗΑ).
Διαβάστε επίσης:
Ξηροί καρποί: Θερμίδες και διατροφική αξία (πίνακας)
Τα καρύδια ενισχύουν το σπέρμα: Μύθος ή αλήθεια;
Αμύγδαλα vs. Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία (γράφημα)