ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή: Μικρά & χρήσιμα tips για να μειώσετε το αλάτι

Υπέρταση ορίζεται η κατάσταση, στην οποία η συστολική πίεση (μεγάλη) είναι μεγαλύτερη από 140mmHg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) και η διαστολική (μικρή) μεγαλύτερη από 90mmHg. Η υπέρταση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Σχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση αλατιού και τη μειωμένη πρόσληψη καλίου.

Διατροφή: Μικρά & χρήσιμα tips για να μειώσετε το αλάτι

Αλάτι (χλωριούχο νάτριο): Το νάτριο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό, καθώς και για τη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων. Οι ανάγκες ενός ανθρώπου σε αλάτι είναι περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Καθημερινά όμως καταναλώνουμε πολύ περισσότερο, είτε προσθέτοντας επιτραπέζιο αλάτι στο φαγητό είτε τρώγοντας τρόφιμα, που περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην αγορά τροφίμων, να διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες και να βλέπουμε την ποσότητα νατρίου που περιέχουν. Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού προκαλεί αύξηση την αρτηριακής πίεσης καθώς και κατακράτηση υγρών, αύξηση του όγκου του αίματος και υπεραιμία των ιστών.

Κάλιο: Το κάλιο είναι μεταλλικό στοιχείο που συμβάλει στη σωστή ισορροπία της αντλίας νατρίου – καλίου. Το κάλιο είναι απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή των ατόμων με υπέρταση, διότι βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου. Το κάλιο δεν αποθηκεύεται στο σώμα μας και έτσι πρέπει να το προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Υπάρχουν τροφές αλλά και προϊόντα στο εμπόριο που είναι εμπλουτισμένα με κάλιο τα οποία βοηθούν στην αποβολή του νατρίου από το αίμα και συνεπώς στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο είναι: μπανάνα, αβοκάντο, πορτοκάλι, πεπόνι, αχλάδι, σταφίδα, γλυκοπατάτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, αγκινάρα, ξηροί καρποί χωρίς αλάτι, όσπρια, μανιτάρια και ντομάτα.

Άλλοι παράγοντες που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και η καθημερινή ένταξη στο διαιτολόγιο τροφών και προϊόντων πλούσιων σε κάλιο, η μείωση του υπερβάλλοντος βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της χρήσης του επιτραπέζιου αλατιού, γιατί τα τρόφιμα περιέχουν από μόνα τους αλάτι και τροφίμων που έχουν κρυμμένο αλάτι όπως συσκευασμένα τρόφιμα (γαριδάκια, γλυκά, κονσέρβες, σάλτσες, παστά, αλλαντικά), αλμυρά τυριά (παρμεζάνα ή καπνιστά) καθώς και η αποφυγή πρόσληψης έτοιμου φαγητού (φαστ φουντ)

Αφαιρέστε το αλάτι από την διατροφή σας και εμπλουτίστε τα φαγητά σας με μυρωδικά και βότανα για να τα νοστιμέψετε.
Στόχος είναι η εξιδανίκευση των καθημερινών διατροφικών συνηθειών, η μείωση της πρόσληψης αλατιού, η αύξηση της κατανάλωσης των τροφών με κάλιο και η συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Με την συνεργασία της Εύας Καφετζή, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πτολεμαΐδας, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ασπίδα στη φλεγμονή με αυτές τις 6 τροφές

Πέντε τροφές με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από... εσάς!