ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο εγκέφαλος ορισμένων ανθρώπων "έλκεται" από τα γλυκά, λένε οι επιστήμονες

Ίσως δεν φταίτε εσείς για τη ροπή που έχετε προς τα γλυκά!Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μία νέα μελέτη Ιταλών ερευνητών από το Ινστιτούτο ΚλινικήςΦυσιολογίας της Πίζας, σύμφωνα με την οποία ο εγκέφαλος όσων ανθρώπων είναι «επιρρεπείς»στα γλυκά είναι «καλωδιωμένος» με τέτοιο τρόπο ώστε να τα αποζητούν.
Ο εγκέφαλος ορισμένων ανθρώπων "έλκεται" από τα γλυκά, λένε οι επιστήμονες

Ίσως δεν φταίτε εσείς για τη ροπή που έχετε προς τα γλυκά!Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μία νέα μελέτη Ιταλών ερευνητών από το Ινστιτούτο ΚλινικήςΦυσιολογίας της Πίζας, σύμφωνα με την οποία ο εγκέφαλος όσων ανθρώπων είναι «επιρρεπείς»στα γλυκά είναι «καλωδιωμένος» με τέτοιο τρόπο ώστε να τα αποζητούν.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλοςαντιδρά πολύ διαφορετικά στα διατροφικά ερεθίσματα και σε ορισμένους ανθρώπουςη γλυκιά γεύση προκαλεί πολύ μεγαλύτερη ευχαρίστηση από ό,τι σε άλλους.

Μάλιστα, όπως προέκυψε, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ηθέα ενός γλυκού είναι ικανή να ενεργοποιήσει τα συγκεκριμένα κέντρα τουεγκεφάλου.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές παρακολουθούσαντην εγκεφαλική δραστηριότητα ατόμων τη στιγμή που κατανάλωναν σοκολάτα ήέβλεπαν σε φωτογραφία μια σοκολατένια τούρτα.

Παλιότερες μελέτες υποστήριζαν ότι ορισμένες τροφές είναι «εθιστικές»εξαιτίας των αυξημένων ποσοτήτων ζάχαρης, αλατιού ή άλλων συστατικών πουδιαθέτουν, ωστόσο οι ερευνητές της νέας αυτής μελέτης δεν φαίνεται νασυμφωνούν.

«Δεν υπάρχει κάποιασυγκεκριμένη ουσία στις τροφές που να μπορεί να κατηγορηθεί ως υπεύθυνη γιαανάπτυξη εθιστικής συμπεριφοράς. Εμείς δεν αναζητήσαμε εθιστικές ουσίες γι αυτόκαι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια τυπική εθιστική συμπεριφορά των ατόμωνπου έλκονται από τα γλυκά», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης, Πατρίτσια Ιότσο.