Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν τρώμε junk food
Γνωρίζουμε πολύκαλά ότι το πρόχειρο φαγητό είναι ανθυγιεινό, όμως δε σταματάμε να το ζητάμε.
Γνωρίζουμε πολύκαλά ότι το πρόχειρο φαγητό είναι ανθυγιεινό, όμως δε σταματάμε να το ζητάμε.
Οι επιστήμονεςλοιπόν προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τι κάνει το αυτό φαγητό τόσο εθιστικόκαι νόστιμο.
Ο επιστήμονας ΣτίβενΓουίδερλι έχει αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του μελετώντας τοφαγητό. Υποστηρίζει πως όταν απολαμβάνουμε ένα γευστικό γεύμα, δύο είναι οιπαράγοντες που κάνουν την εμπειρία τόσο ευχάριστη: η αίσθηση του φαγητού και ησύνθεση του φαγητού.
Η αίσθηση τουφαγητού αφορά στη γλυκιά, πικρή κ.λπ. γεύση, στην οσμή και στην υφή. Ιδιαίτερα ηυφή είναι εξαιρετικά σημαντική, όμως όλοι αυτοί οι παράγοντες συνολικά δίνουνστον εγκέφαλο ένα σήμα το οποίο συνδέεται στη συνέχεια με τη συγκεκριμένητροφή.
Η σύνθεση τουφαγητού αφορά στην ισορροπία πρωτεϊνών, λιπαρών και υδατανθράκων. Στην περίπτωσητου πρόχειρου φαγητού, η βιομηχανία τροφίμων αναζητά τον τέλειο συνδυασμόαλατιού, ζάχαρης και λιπαρών ώστε να διεγείρεται ο εγκέφαλος και να επιζητάαυτή τη γεύση.
Ακόμη κι αν τογευστικό αποτέλεσμα είναι ακαταμάχητο, έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε νακαταπολεμήσουμε την επιθυμία για το πρόχειρο φαγητό. Όταν αρχίζουμε να τρώμευγιεινά, ο εγκέφαλος «επαναπρογραμματίζεται» και συνηθίζει σταδιακά τις νέεςδιατροφικές μας συνήθειες. Επίσης, καταπολεμώντας το στρες αποφεύγουμε νακαταφύγουμε σε γρήγορες λύσεις που επιβαρύνουν την υγεία μας και μας προσθέτουνβάρος.