ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μη μετράτε τις θερμίδες όταν κάνετε δίαιτα

Μην βασίζεστε μόνο στις θερμίδες των τροφών, προκειμένου να αδυνατίσετε!Αυτό προέκυψε από μία πρόσφατη επιστημονική έρευνα, που πραγματοποίησε τοΠανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα των ΗΠΑ, καθώς πολλές από τις θερμιδικέςπληροφορίες που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, βασίζονται σεξεπερασμένη επιστήμη του 19ου αιώνα.

Μη μετράτε τις θερμίδες όταν κάνετε δίαιτα

Μην βασίζεστε μόνο στις θερμίδες των τροφών, προκειμένου να αδυνατίσετε!Αυτό προέκυψε από μία πρόσφατη επιστημονική έρευνα, που πραγματοποίησε τοΠανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα των ΗΠΑ, καθώς πολλές από τις θερμιδικέςπληροφορίες που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, βασίζονται σεξεπερασμένη επιστήμη του 19ου αιώνα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο τρόπος μαγειρέματος και ομεταβολισμός κάθε οργανισμού μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την απορρόφηση τωνθερμίδων.

Για τις ανάγκες της μελέτης, πειραματίστηκαν με ποντίκια, ταοποία τάισαν με ωμές γλυκοπατάτες, διαπιστώνοντας ότι έχαναν βάρος.

Όταν, όμως,τους έδωσαν γλυκοπατάτες που είχαν μαγειρευτεί, τα ζώα πήραν βάρος.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, ακόμα και αν δύο άνθρωποικαταναλώσουν το ίδιο φαγητό, η πέψη στον καθένα είναι διαφορετική και εξαρτάταιαπό τα βακτήρια στο έντερο.

Ο δρ Ρόμπερτ Νταν από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίουαναφέρει σχετικά ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι μπορεί να διαθέτουν υπεραφθονίαορισμένων εντερικών βακτηρίων, που καθιστούν τον οργανισμό τους πιο αποδοτικόστην απορρόφηση θερμίδων.

«Ο απλός υπολογισμός των θερμίδων, βάσει των ετικετών τωντροφίμων, αποτελεί μία υπεραπλουστευμένη προσέγγιση στην υιοθέτηση μιαςυγιεινής διατροφής, μία προσέγγιση η οποία δεν ωφελεί απαραιτήτως την υγεία», επισημαίνει,συνιστώντας σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αντί να διαβάζουν τις θερμίδες, ναπροσπαθούν να τρώνε ωμά ή ολικής αλέσεως τρόφιμα, διότι η πέψη τους είναι πιοδύσκολη.

Ως παράδειγμα στην έκθεση της μελέτης, αναφέρεται ότι η πέψηενός σάντουιτς με τυρί από ψωμί ολικής αλέσεως είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι ενός μελευκό ψωμί, με αποτέλεσμα κάποιος να προσλαμβάνει 10% λιγότερες θερμίδες με τοπρώτο.