ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παραδομένοι οι Έλληνες στην... καθιστική ζωή

Λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα ασκείται το 90%των Ελλήνων, οι οποίοι φαίνεται να έχουν ...παραδοθεί στις συνήθειες τηςκαθιστικής ζωής παραμελώντας την υγεία τους και διατρέχοντας σοβαρό κίνδυνοπαχυσαρκίας και εκδήλωσης διαβήτη.
Παραδομένοι οι Έλληνες στην... καθιστική ζωή

Λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα ασκείται το 90%των Ελλήνων, οι οποίοι φαίνεται να έχουν ...παραδοθεί στις συνήθειες τηςκαθιστικής ζωής παραμελώντας την υγεία τους και διατρέχοντας σοβαρό κίνδυνοπαχυσαρκίας και εκδήλωσης διαβήτη.

Οι συνέπειεςτης έλλειψης σωματικής δραστηριότητας και ισορροπημένης διατροφής καταγράφονταιστην συγχρονικήεπιδημιολογική μελέτη με τίτλο «Association of physical activity andsedentary lifestyle patterns with obesity and cardiometabolic comorbidities in Greek adults: Data from the NationalEpidemiological Survey», που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της ΕλληνικήςΙατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας των ΤΕΙΘεσσαλονίκης και του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστώντου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , ερευνώντας τη σχέση μεταξύ τηςφυσικής δραστηριότητας και της καθιστικής ζωής με το υπερβάλλον βάρος, τηνπαχυσαρκία, την κοιλιακή παχυσαρκία και τα συνοδά καρδιαγγειακά νοσήματα.

Την αυξητική συχνότητα της παχυσαρκίας στην Ελλάδατης κρίσης υπογράμμισε και η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) μεαφορμή την Εβδομάδα Παχυσαρκίας, την οποία διοργανώνει από 19 έως σήμερα 26 Οκτωβρίου .Στόχος της ΕΙΕΠ είναι να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η παχυσαρκίαεξελίσσεται σε μείζονα απειλή για την ατομική και τη δημόσια υγεία, ενισχυόμενηαπό την οικονομική δυσπραγία των τελευταίων ετών.

Τα ευρήματα των επιστημόνων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούνανησυχητικά καθώς σε δείγμα 17.887 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 20-70 ετών σε ολόκληρη την Ελλάδα, το 37% τωνερωτηθέντων απάντησε ότι περπατά λιγότερο από 2 ώρες την εβδομάδα. Μεταξύ τωναιτιών καταγράφονται τόσο η καθιστική ζωή, αφού το 37,9% των συμμετεχόντωνανέφερε ότι παρακολουθεί τηλεόραση για περισσότερες από 16 ώρες την εβδομάδα,όσο και η καθιστική εργασία, με το 20,5% των ερωτηθέντων να απαντά ότι κάνειδουλειά γραφείου για περισσότερες από 14 ώρες την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν επίσης πως τα γονίδιαμπορούν να αποτελέσουν προγνωστικούς παράγοντες για την παχυσαρκία. Ωστόσο, τοπεριβάλλον επιδρά ισχυρά στη φαινοτυπική έκφραση των γονιδίων. Συνεπώς, ταάτομα με γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν παχυσαρκία γίνονται παχύσαρκα μόνοόταν ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, που συμπεριλαμβάνει την ανθυγιεινήδιατροφή ή/και τη σωματική αδράνεια.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η ενεργειακή δαπάνη τηςτάξης των 2000 θερμίδων την εβδομάδα φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει στημακροζωία και να αποτελέσει μια «ασπίδα» προστασίας ενάντια στην καρδιαγγειακήνόσο.

Όμως, η χειρονακτική εργασία έχει εκλείψει και ωςαποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων ακολουθεί έναν καθιστικότρόπο ζωής. Από τον κανόνα αυτόν δεν ξεφεύγει ούτε η Ελλάδα, καθώς τιςτελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί μία δραματική μετάβαση από τη χειρωνακτικήεργασία στη δουλειά γραφείου. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, το 50% των Ελλήνωνπου ζουν στο νομό Αττικής ήταν σωματικά αδρανείς, με τους άνδρες να είναιπερισσότερο ενεργοί σε σχέση με τις γυναίκες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το ζητούμενο είναιένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή η πρόσληψη θερμίδων να είναιχαμηλότερη της ενεργειακής δαπάνης του σώματος. Η σωματική δραστηριότητα οδηγείσε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, καθώς αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες και πιοσυγκεκριμένα την «καύση» του λίπους. Μάλιστα, σημειώνουν ότι εκτός από τηνπρόληψη της παχυσαρκίας, η άσκηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη τωνπαραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ηδυσλιπιδαιμία και η αρτηριακή πίεση και, όπως έχει κατ’ επανάληψη αποδειχθεί,της καρδιαγγειακής νόσου.