ΥΓΕΙΑ

Άσκηση: Μπορεί ένα μεγάλο διάλειμμα να ακυρώσει τα προηγούμενα οφέλη της;

Σινάνη Αικατερίνη

Πολλοί λόγοι αναγκάζουν τους bodybuilders και τους ανθρώπους που ασχολούνται με προπονήσεις με βάρη, να κάνουν διαλείμματα από το γυμναστήριο.

Άσκηση: Μπορεί ένα μεγάλο διάλειμμα να ακυρώσει τα προηγούμενα οφέλη της;

Νέα φινλανδική έρευνα διαπιστώνει ότι η αποχή ακόμη και για εβδομάδες από τις προπονήσεις, δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των μυών.

«Φυσικά, η διακοπή επιβραδύνει κάπως την πρόοδο, αλλά είναι παρήγορο να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο προ της διακοπής εκπληκτικά γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Eeli Halonen, διδακτορικός φοιτητής στις επιστήμες του αθλητισμού και της υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γιβάσκυλα, στη Φινλανδία.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, 42 ενήλικες (λίγο περισσότεροι από τους μισούς ήταν άνδρες) έλαβαν μέρος σε ένα από τα δύο προγράμματα προπόνησης με βάρη διάρκειας 20 εβδομάδων.

Οι συμμετέχοντες στη μία ομάδα έκαναν προπονήσεις με βάρη (πιέσεις ποδιών και κάμψεις δικεφάλων) και τις 20 εβδομάδες χωρίς διακοπή.

Τα μέλη της δεύτερης ομάδας ασκήθηκαν επί 10 εβδομάδες, στη συνέχεια έκαναν ένα διάλειμμα 10 εβδομάδων και μετά συνέχισαν την άσκηση για άλλες 10 εβδομάδες.

«Τα αποτελέσματα για τη μέγιστη δύναμη και την ανάπτυξη του μεγέθους των μυών ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες», κατέληξαν οι ερευνητές.

Για τα 20 άτομα που έκαναν διάλειμμα 10 εβδομάδων, όλοι οι δείκτες μυϊκής βελτίωσης επανήλθαν γρήγορα, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά το διάλειμμα, η πρόοδος ήταν πολύ γρήγορη και μετά από μόλις πέντε εβδομάδες προπόνησης, είχαν ήδη φτάσει στο επίπεδο πριν από το διάλειμμα», σημείωσε ο Halonen.

Αυτό πιθανώς οφείλεται σε ένα φαινόμενο γνωστό ως «μυϊκή μνήμη», είπε.

Σε όσους προπονούνταν συνεχώς επί 20 εβδομάδες, η πρόοδος επιβραδύνθηκε μετά τις πρώτες δέκα εβδομάδες.

«Αυτό έδειξε ότι τελικά δεν υπήρχε διαφορά στο μέγεθος των μυών ή στην ανάπτυξη της δύναμης μεταξύ των ομάδων», λένε οι ερευνητές.

Τι είναι η μυϊκή μνήμη;

«Οι φυσιολογικοί μηχανισμοί της μυϊκής μνήμης δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Το επόμενο βήμα μας είναι να μελετήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τις κυτταρικές και μοριακές αλλαγές στους μύες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.