ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ιχθυέλαια: Μπορούν να επιβραδύνουν το Αλτσχάιμερ και υπό ποια προϋπόθεση

Σινάνη Αικατερίνη

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ να τον αποτρέψουν, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ιχθυέλαια: Μπορούν να επιβραδύνουν το Αλτσχάιμερ και υπό ποια προϋπόθεση

Τα ηλικιωμένα άτομα με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ παρουσίασαν βραδύτερη διάσπαση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου τους εάν λάμβαναν κάψουλες ιχθυελαίων, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα άτομα αυτά φέρουν την παραλλαγή του γονιδίου APOE4, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και σχετίζεται με πρώιμη ηλικία εμφάνισης, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης.

«Το γεγονός ότι η διάσπαση της ακεραιότητας των νευρώνων επιβραδύνθηκε σε άτομα που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι αξιοσημείωτο και δικαιολογεί μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή σε διαφορετικούς πληθυσμούς στο μέλλον», δήλωσε ο ερευνητής Gene Bowman, νευρολόγος στο Κέντρο McCance για την Υγεία του Εγκεφάλου στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ωστόσο, ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίων δεν ωφέλησαν γενικά όλους τους ηλικιωμένους.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι σε διάστημα τριών ετών δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ του εικονικού φαρμάκου και της ομάδας που έπαιρνε ιχθυέλαια», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ. Lynne Shinto, καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

«Δεν νομίζω ότι θα ήταν επιβλαβές, αλλά δεν θα έλεγα ότι πρέπει να παίρνετε ιχθυέλαια για να προλάβετε την άνοια», συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 102 άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω που είχαν σχετικά χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, του ευεργετικού συστατικού των ιχθυελαίων.

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων διαφημίζονται ως μέσο για τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε άτομα με προβλήματα μνήμης, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου στην αρχή της μελέτης και μετά από τρία χρόνια, αναζητώντας βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου.

Όλοι είχαν σχετικά υψηλά επίπεδα αλλοιώσεων της λευκής ουσίας, αλλά κατά τα άλλα ήταν υγιείς, χωρίς άνοια.

Οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να τροφοδοτούν τα εγκεφαλικά κύτταρα, αυξάνοντας τον μελλοντικό κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Από τους μισούς συμμετέχοντες ζητήθηκε να λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα ιχθυελαίων ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο με βάση τη σόγια.

Οι μαγνητικές τομογραφίες διαπίστωσαν μια μικρή μείωση στην εξέλιξη των αλλοιώσεων της λευκής ουσίας στα άτομα που λάμβαναν ιχθυέλαια, αλλά όχι αρκετή ώστε να είναι στατιστικά σημαντική, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι φορείς του APOE4 που έπαιρναν ιχθυέλαια παρουσίασαν δραματική μείωση της διάσπασης της ακεραιότητας των εγκεφαλικών τους κυττάρων μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη λήψης ιχθυελαίων, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

«Αυτή είναι η πρώτη δοκιμή πρόληψης της άνοιας που χρησιμοποιεί σύγχρονα εργαλεία πρόληψης, όπως μια εξέταση αίματος και μια τομογραφία εγκεφάλου, για να εντοπίσει όχι μόνο άτομα με υψηλό κίνδυνο άνοιας, αλλά και εκείνους που είναι κατάλληλοι για να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διατροφική παρέμβαση», δήλωσε ο Bowman.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.