ΥΓΕΙΑ

Τα τρόφιμα που μάς φέρνουν πιο κοντά στον πρόωρο θάνατο

Σινάνη Αικατερίνη

Πλήθος μελετών έχουν ενοχοποιήσει τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα τρόφιμα που μάς φέρνουν πιο κοντά στον πρόωρο θάνατο

Νέα μελέτη δείχνει ότι κάθε αύξηση κατά 10% των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 3%.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα ευθύνονται για δεκάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ έχουν τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία αποτελούν πάνω από το 54% της μέσης αμερικανικής διατροφής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν περίπου 124.000 πρόωροι θάνατοι λόγω της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων την περίοδο 2017-2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών.

«Αυτό δείχνει ότι χρειάζονται επειγόντως πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο που θα αποθαρρύνουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και θα προωθούν παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα βασισμένα σε τοπικά φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Eduardo Nilson του Ιδρύματος Oswaldo Cruz στη Βραζιλία.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από ολόκληρα τρόφιμα, όπως κορεσμένα λίπη, άμυλα και πρόσθετα σάκχαρα.

Περιέχουν επίσης μια μεγάλη ποικιλία προσθέτων για να τα κάνουν πιο γευστικά, ελκυστικά και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως χρωστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, αρωματικές ουσίες και σταθεροποιητές.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα έτοιμα προς κατανάλωση ή έτοιμα προς ζέσταμα προϊόντα και τα αλλαντικά.

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με 32 προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη, ορισμένους τύπους καρκίνου και κατάθλιψη.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από προηγούμενες μελέτες σχετικά με την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σε οκτώ χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Χιλή, Κολομβία, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συνέχεια, αξιολόγησαν την ποσότητα των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή των μέσων ανθρώπων από κάθε χώρα.

Η Κολομβία είχε τα χαμηλότερα επίπεδα, με τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα να αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, ενώ οι ΗΠΑ είχαν τα υψηλότερα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούσε αμέσως μετά, με πάνω από το 53% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό των πρόωρων θανάτων σε κάθε χώρα που προκλήθηκαν από τις επιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία.

Οι θάνατοι κυμαίνονταν από περίπου 4% στην Κολομβία και τη Βραζιλία έως σχεδόν 14% στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με βάση αυτό το ποσοστό, οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των πρόωρων θανάτων που σημειώθηκαν σε κάθε χώρα κατά τη στιγμή της μελέτης από την οποία αντλήθηκαν τα δεδομένα τους.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, ενώ στις χώρες με υψηλό εισόδημα η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι ήδη υψηλή αλλά σχετικά σταθερή για πάνω από μια δεκαετία, στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα η κατανάλωση αυξάνεται συνεχώς, πράγμα που σημαίνει ότι, ενώ το σχετικό βάρος στις χώρες με υψηλό εισόδημα είναι επί του παρόντος υψηλότερο, αυξάνεται στις άλλες χώρες», δήλωσε ο Nilson.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Preventive Medicine.