ΥΓΕΙΑ

Πάρκινσον: Τα κοινά φάρμακα που καθυστερούν την έναρξη της νόσου

Σινάνη Αικατερίνη

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου, που συνδέεται με τρόμο, προβλήματα ισορροπίας και επιβράδυνση της κίνησης.

Πάρκινσον: Τα κοινά φάρμακα που καθυστερούν την έναρξη της νόσου

Ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται με την ηλικία.

Η αιτία της πάθησης είναι άγνωστη, αν και η κληρονομικότητα παίζει ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι άνθρωποι που είχαν λάβει κοινά φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου, της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη ή της χοληστερόλης, είδαν τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον να ξεκινούν χρόνια αργότερα από τους ασθενείς που δεν είχαν λάβει ποτέ αυτά τα φάρμακα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες για να διαπιστωθεί αν η καθυστερημένη έναρξη της νόσου Πάρκινσον οφείλεται όντως σε αυτά τα φάρμακα.

Από την ανάλυση των δεδομένων για 1.201 ασθενείς του Cedars-Sinai με νόσο του Πάρκινσον διαπιστώθηκε ότι:

  • Οι ασθενείς που έπαιρναν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης και της ασπιρίνης, ήταν κατά μέσο όρο 8,6 χρόνια μεγαλύτεροι κατά την έναρξη των συμπτωμάτων από τους ασθενείς που δεν είχαν πάρει τα φάρμακα.
  • Οι ασθενείς που έπαιρναν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης, ήταν κατά μέσο όρο 9,3 χρόνια μεγαλύτεροι κατά την έναρξη των συμπτωμάτων.
  • Όσοι έπαιρναν β-αποκλειστές για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ήταν κατά μέσο όρο 9,6 χρόνια μεγαλύτεροι όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα συμπτώματά τους σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά τα φάρμακα.

«Τα φάρμακα που μελετήσαμε έχουν κοινά χαρακτηριστικά που μπορεί να εξηγούν την επίδρασή τους στη νόσο του Πάρκινσον, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να ελέγχουν τη φλεγμονή», δήλωσε ο Michele Tagliati, αντιπρόεδρος του Τμήματος Νευρολογίας και διευθυντής του Τμήματος Κινητικών Διαταραχών στο Cedars-Sinai και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Αν και απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για την παρακολούθηση των ασθενών με την πάροδο του χρόνου, αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι τα φάρμακα που μελετήθηκαν βοηθούν επίσης στον έλεγχο της κυτταρικής απόκρισης στο στρες και της φλεγμονής του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον», πρόσθεσε

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Neurology.