ΥΓΕΙΑ

Ο λόγος που κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες από Πάρκινσον

Σινάνη Αικατερίνη

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla (LJI), στην Καλιφόρνια, βρήκαν έναν πιθανό νέο στόχο για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον.

Ο λόγος που κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες από Πάρκινσον

Η νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς μια πρωτεΐνη στα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον και προσφέρει μια πιθανή εξήγηση για το γιατί η νόσος του Πάρκινσον είναι πολύ πιο συχνή στους άνδρες.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες του La Jolla έχουν βρει όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η αυτοανοσία παίζει ρόλο στην εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η πρωτεΐνη PINK1 φαίνεται να στοχεύει ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα στα οποία επιτίθενται ανοσοποιητικά κύτταρα.

«Η έρευνα αυτή μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος στη νόσο του Πάρκινσον», λέει ο καθηγητής του LJI Alessandro Sette, κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης.

Η πρωτεΐνη PINK1 δεν θέλει να κάνει κακό. Στην πραγματικότητα βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να ρυθμίσουν τα μιτοχόνδριά τους - τις κυτταρικές δομές που παρέχουν ενέργεια σε ένα κύτταρο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον έχουν Τ κύτταρα που λανθασμένα βλέπουν την PINK1 ως κόκκινη σημαία.

Αυτά τα Τ-κύτταρα μπορεί να στοχεύουν εγκεφαλικά κύτταρα που εκφράζουν την PINK1, συμβάλλοντας στη φλεγμονή και στο θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η νέα έρευνα μπορεί να εξηγήσει γιατί η νόσος του Πάρκινσον είναι περίπου δύο φορές πιο συχνή στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με νόσο του Πάρκινσον είχαν εξαπλάσια αύξηση των ειδικών για την PINK1 Τ-κυττάρων, σε σύγκριση με τους υγιείς άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη. Οι γυναίκες με νόσο του Πάρκινσον παρουσίασαν μόνο 0,7-πλάσια αύξηση των ειδικών για την PINK1 Τ-κυττάρων, σε σύγκριση με τις υγιείς γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη.

«Οι διαφορές με βάση το φύλο στις αποκρίσεις των Τ-κυττάρων ήταν πολύ, πολύ εντυπωσιακές», λέει ο Sette. «Αυτή η ανοσολογική απόκριση μπορεί να αποτελεί συστατικό στοιχείο του γιατί βλέπουμε διαφορά φύλου στη νόσο του Πάρκινσον».

Αυτά τα Τ-κύτταρα που στοχεύουν την PINK1 μπορεί επίσης να αποδειχθούν πολύτιμα ως βιοδείκτης της νόσου του Πάρκινσον, επιτρέποντας την έγκαιρη διάγνωση σε ασθενείς που κινδυνεύουν να αναπτύξουν τη νευροεκφυλιστική νόσο, λέει η Cecilia Lindstam Arlehamn, συν-επικεφαλής της μελέτης. Η μελέτη των αποκρίσεων των Τ-κυττάρων στην PINK1 μπορεί επίσης να καθοδηγήσει την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών ουσιών για τη νόσο του Πάρκινσον.

«Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αναπτύξουμε θεραπείες για να μπλοκάρουμε αυτά τα Τ κύτταρα, τώρα που γνωρίζουμε γιατί τα κύτταρα στοχεύουν τον εγκέφαλο», λέει η Lindstam Arlehamn.

Η PINK1 δεν είναι ο μόνος σημαντικός στόχος ή «αντιγόνο» των Τ-κυττάρων σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι πολλοί ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον έχουν Τ-κύτταρα που στοχεύουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται άλφα-συνουκλεΐνη. Αυτή η απάντηση των Τ-κυττάρων συνδέθηκε με τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον.

Όμως δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον αυτή την απάντηση των Τ-κυττάρων στην α-συνουκλεΐνη, οπότε οι ερευνητές του LJI επέκτειναν την έρευνα σε άλλα αντιγόνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιβλαβείς αυτοαντιδραστικές απαντήσεις των Τ-κυττάρων σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η PINK1 είναι ένα τέτοιο αντιγόνο, αλλά οι ερευνητές δεν σταματούν εκεί. Ο Sette λέει ότι οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να αποκτούν μια πλήρη εικόνα για το πώς αρχίζει η νόσος του Πάρκινσον.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο σφαιρική ανάλυση της εξέλιξης της νόσου και των διαφορών φύλου - λαμβάνοντας υπόψη όλα τα διαφορετικά αντιγόνα, τις βαρύτητες της νόσου και τον χρόνο από την έναρξη της νόσου», λέει ο Sette.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation.