ΥΓΕΙΑ

Γιατί το πράσινο τσάι είναι καλό για την καρδιά

Σινάνη Αικατερίνη

Το τσάι φημίζεται για τις ισχυρές επιδράσεις του στο σώμα.

Γιατί το πράσινο τσάι είναι καλό για την καρδιά

Υπάρχουν πολλά είδη τσαγιού, η καθημερινή κατανάλωση των οποίων μάς βοηθά να αποκομίσουμε τα οφέλη που προέρχονται από τα οργανικά συστατικά τους.

Οι δύο πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι το μαύρο και το πράσινο τσάι και οι διαφορές τους έγκεινται στον τρόπο επεξεργασίας τους.

Στην περίπτωση του πράσινου τσαγιού, τα φρέσκα φύλλα ξηραίνονται, πιέζονται και συσκευάζονται.

Η σύνθεσή του είναι πολύπλοκη και όπως υποδεικνύεται από μελέτες, ξεχωρίζει για τα αμινοξέα, τα μέταλλα, τις πτητικές ενώσεις, τα αλκαλοειδή και άλλα φυτοχημικά που περιέχει.

Οι βασικές χώρες παραγωγής του είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία.

Το πράσινο τσάι έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τις τελευταίες δεκαετίες, εν μέρει λόγω των οφελών του για την υγεία, που αποδίδονται στην παρουσία πολυφαινολών και κατεχινών.

Ανάμεσα στα πολλά οφέλη που έχει για την υγεία, ξεχωρίζουν αυτά που αφορούν την καρδιαγγειακή υγεία.

Είναι το πράσινο τσάι καλό για την καρδιά;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Science and Human Wellness, το τσάι μπορεί να έχει μέτρια προστατευτική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία. Στην περίπτωση αυτή, ο κύριος υπεύθυνος είναι τα φλαβονοειδή.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται θετική επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και άλλων δεικτών που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Απαιτούνται όμως περισσότερα δεδομένα για να δίνονται οδηγίες στον γενικό πληθυσμό σχετικά με τη δοσολογία και τους τρόπους χορήγησης.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association δείχνει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις σε άτομα που πάσχουν από σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση. Επομένως, η μέτρια πρόσληψή του είναι ασφαλής.

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και τους παράγοντες κινδύνου τους, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της δυσλιπιδαιμίας (αύξηση της συγκέντρωσης χοληστερόλης και λιπιδίων στο αίμα στο πλάσμα).

tsai-tea

Πώς πρέπει να προετοιμάζεται το πράσινο τσάι

Παρότι η προετοιμασία του πράσινου τσαγιού δεν είναι πολύπλοκη, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου κάποιες λεπτομέρειες προκειμένου να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις ιδιότητές του.

Αποφύγετε το καυτό νερό

Η γεύση και το άρωμα του πράσινου τσαγιού προέρχονται από τις ουσίες που περιέχουν τα φύλλα του. Η τελική γεύση και η γλυκύτητά του καθορίζονται από μια ποικιλία αμινοξέων και φυσικών σακχάρων.

Η πικρία και η στυπτικότητα παρέχονται από τις πολυφαινόλες (τανίνες). Τα αμινοξέα διαλύονται στους 60°C, ενώ οι τανίνες στους 80°C.

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ο παρατεταμένος χρόνος εμβάπτισης των φύλλων του τσαγιού στο νερό, θα οδηγήσει σε αυξημένη πικρία και λιγότερο ισορροπημένη γεύση.

Για να διαπιστώσετε ποια διάρκεια οδηγεί στο αποτέλεσμα που σας ικανοποιεί, πειραματιστείτε με χρόνο που κυμαίνεται μεταξύ 1 και 3 λεπτών.

Τα ιαπωνικά πράσινα τσάγια έχουν γενικά καλύτερη γεύση σε 1-2 λεπτά, ενώ οι κινεζικές εκδόσεις απαιτούν 2-3 λεπτά.

Για τα φακελάκια πράσινου τσαγιού, αρκούν 1 έως 2 λεπτά.

Δύο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, συνιστά να πίνετε μερικά φλιτζάνια πράσινο τσάι κάθε μέρα για να αποκομίσετε τα οφέλη του, μην ξεπερνάτε όμως τα τρία φλιτζάνια.

Το Πανεπιστήμιο του Maryland στις Ηνωμένες Πολιτείες, βασίζει τη σύστασή του στην ποσότητα πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών ή δραστικών ενώσεων που προσλαμβάνει κάποιος από το πράσινο τσάι. Προτείνει να παίρνετε 240 έως 320 χιλιοστόγραμμα πολυφαινολών την ημέρα (ισοδυναμούν με 2-3 φλιτζάνια), ανάλογα με τη μάρκα.