Ποια συμπτώματα προηγούνται του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου
Η αναγνώριση και ο εντοπισμός των συμπτωμάτων που συνήθως προηγούνται του συνδρόμου αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου (SADS) μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των πρόωρων θανάτων.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματα αναδρομικής μελέτης παρατήρησης, η οποία περιελάμβανε και τις 903 περιπτώσεις αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νέους ηλικίας 1-36 ετών στη Σουηδία από το 2000 έως το 2010, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC Preventive Cardiology 2025).
Ανέλυσαν πληροφορίες από πιστοποιητικά θανάτου, εκθέσεις αυτοψίας, ιατρικά αρχεία, ηλεκτροκαρδιογραφήματα (ΗΚΓ), τυχόν βιολογικά δείγματα και οικογενειακό ιστορικό.
Διαπίστωσαν ότι οι αιφνίδιοι αρρυθμικοί θάνατοι αποτελούσαν το 22% όλων των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων αιφνίδιων αρρυθμικών θανάτων (64%) ήταν άνδρες μέσης ηλικίας 23 ετών.
Στο 33% των περιπτώσεων είχε αναφερθεί νοσηλεία ή επίσκεψη σε εξωτερικά ιατρεία σε διάστημα 180 ημερών από τον θάνατο. Μεταξύ των περιπτώσεων αιφνίδιων αρρυθμικών θανάτων, το 4,2% είχαν προηγουμένως νοσηλευτεί με διάγνωση συγκοπής, ενώ στο 3,5% των περιπτώσεων είχε καταγραφεί νοσηλεία λόγω σπασμών.

Συνολικά, το 11% είχαν γνωστή αρρυθμική νόσο και το 18% είχαν παθολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα, με τις έκτακτες κοιλιακές συστολές να αποτελούν το πιο συχνό εύρημα.
Περίπου στις μισές περιπτώσεις (52%) παρουσιάστηκαν συμπτώματα πριν από τον θάνατο, ιδίως αίσθημα παλμών, συγκοπή, ναυτία/εμετός και σημεία που σχετίζονται με παθολογικές λοιμώξεις. Συνολικά, το 17% των περιπτώσεων είχαν λάβει προηγούμενη ψυχιατρική διάγνωση και το 11% είχαν λάβει ψυχοτρόπα φάρμακα.
Ο Δρ Frisk Torell σημειώνει: «Αυξάνοντας τη γνώση των σημείων και των συμπτωμάτων που μπορεί να προηγούνται του αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου, όπως η συγκοπή, τα επεισόδια που μοιάζουν με επιληπτικές κρίσεις και οι έκτακτες κοιλιακές συστολές, μπορούμε να εντοπίζουμε τους νέους που διατρέχουν κίνδυνο κατά τη διάρκεια των επισκέψεων σε γιατρούς. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη των ψυχιατρικών ασθενειών ως παραγόντων κινδύνου για τον αιφνίδιο αρρυθμικό θάνατο και τη δυνατότητα γαστρεντερικών συμπτωμάτων και λοιμωδών νοσημάτων να δρουν ως εκλυτικοί παράγοντες σε άτομα με προδιάθεση. Ο προαγωνιστικός έλεγχος των νεαρών αθλητών αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τον εντοπισμό αυτών των σημείων και τη μείωση της εμφάνισης του αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου, και παρόλα αυτά τα τρέχοντα επίπεδα ελέγχου είναι χαμηλά».
«Οι αιφνίδιοι αρρυθμικοί θάνατοι δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς παρά το γεγονός ότι αποτελούν μία από τις συχνότερες υποκείμενες αιτίες αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών αθλητών», καταλήγουν οι ερευνητές.