Κόκκινο κρέας: Πώς πρέπει να καταναλώνεται για να μην βλάπτει έντερο και καρδιά
Το άπαχο κόκκινο κρέας στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής ωφελεί την υγεία του εντέρου και της καρδιάς.
Το κλειδί για αποτελέσματα που διαρκούν, είναι η συνέπεια.
Πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Purdue, υπογραμμίζει ότι η υιοθέτηση ενός σταθερού διατροφικού πλάνου που περιλαμβάνει άπαχο κόκκινο κρέας, μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου και να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή υγεία.
Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της υιοθέτησης και στη συνέχεια της περιοδικής διακοπής μιας υγιεινής -δυτικού τύπου- διατροφής, η οποία προέβλεπε την καθημερινή κατανάλωση 85 γραμμαρίων άπαχου κόκκινου κρέατος (μοσχαρίσιο και χοιρινό). Η πρακτική αυτή δοκιμάστηκε σε υγιείς νεαρούς ενήλικες.
Στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί πώς η κυκλική ενεργοποίηση και διακοπή αυτής της ισορροπημένης διατροφής σε τρεις ελεγχόμενους κύκλους, επηρεάζει τους δείκτες υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος και στους δείκτες καρδιαγγειακής υγείας.
«Κάθε φορά που οι συμμετέχοντες υιοθετούσαν υγιεινή διατροφή, το μικροβίωμα του εντέρου τους αποκτούσε πιο ευεργετική σύνθεση, ενώ και οι καρδιαγγειακοί δείκτες, όπως η LDL χοληστερόλη, παρουσίαζαν βελτίωση», εξηγεί ο Wayne Campbell, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Purdue και επικεφαλής της μελέτης.
Τα ευρήματα αυτά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία και υπογραμμίζουν ότι τα άπαχα κόκκινα κρέατα, μπορεί να μην επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του εντέρου ή της καρδιάς, όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής.
Η μελέτη υπογραμμίζει δύο σημαντικά συμπεράσματα: η διαλειμματική υγιεινή διατροφή μπορεί να προσφέρει οφέλη κάθε φορά που επαναλαμβάνεται, αλλά η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αποφέρει πιο σταθερά αποτελέσματα.
Η επιστροφή στη συνήθη αμερικανική, χωρίς περιορισμούς διατροφή, ανέτρεψε τις ευεργετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και τις καρδιαγγειακές βελτιώσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η υγιεινή διατροφή βελτίωσε το λιπιδαιμικό προφίλ μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, είναι απαραίτητη η διατήρησή του για να ωφεληθεί ουσιαστικά κάποιος.
«Είναι καλύτερο να ακολουθούμε με συνέπεια μια υγιεινή διατροφή για να υποστηρίξουμε μακροπρόθεσμα την υγεία μας», επισημαίνει ο Δρ. Κάμπελ.
Όπως εξηγεί, αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν τρώτε ήδη καθημερινά άπαχο κόκκινο κρέας στο πλαίσιο μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής.
Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα που υποστηρίζουν τις συστάσεις για την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής, που μπορεί να περιλαμβάνει άπαχο κόκκινο κρέας, για μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.