ΥΓΕΙΑ

Επεξεργασμένες τροφές & καρκίνος εντέρου: Οι τροφές που καταστέλλουν τη φλεγμονή

Σινάνη Αικατερίνη

Τα λιπαρά, αλμυρά και ζαχαρούχα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή στο έντερο.

Επεξεργασμένες τροφές & καρκίνος εντέρου: Οι τροφές που καταστέλλουν τη φλεγμονή

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι όγκοι του παχέος εντέρου που ελήφθησαν από άτομα που ακολουθούσαν ανθυγιεινή διατροφή, είχαν υψηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών βιοχημικών ουσιών, αλλά και χαμηλότερα επίπεδα ουσιών που μειώνουν τη φλεγμονή και προάγουν την επούλωση.

«Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς που ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή έχουν αυξημένη φλεγμονή στο σώμα τους», δήλωσε ο ερευνητής Timothy Yeatman, καθηγητής χειρουργικής στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα.

«Τώρα βλέπουμε αυτή τη φλεγμονή στους ίδιους τους όγκους του παχέος εντέρου και ο καρκίνος είναι σαν μια χρόνια πληγή που δεν επουλώνεται. Αν το σώμα σας ζει καθημερινά με υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, η ικανότητά του να επουλώσει αυτή την πληγή μειώνεται λόγω της φλεγμονής και της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος που τελικά επιτρέπει στον καρκίνο να αναπτυχθεί».

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τρόφιμα που έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση βιομηχανικών μεθόδων για να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, άμυλα, σάκχαρα, άλατα και ανθυγιεινά υδρογονωμένα έλαια. Αυτά τα πρόσθετα βοηθούν τα προϊόντα να διαρκέσουν περισσότερο στο ράφι και να έχουν έξτρα γεύση και άρωμα.

Παραδείγματα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι το fast food, τα παγωτά, τα αλλαντικά, τα χοτ ντογκ, τα τσιπς, τα δημητριακά πρωινού, τα ανθρακούχα ποτά, τα κατεψυγμένα και οι συσκευασμένες σούπες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 162 δείγματα καρκίνου του παχέος εντέρου που ελήφθησαν από ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο της Τάμπα στη Φλόριντα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των χημικών ουσιών του σώματος που είτε καταπολεμούν είτε προάγουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Για παράδειγμα, οι υγιεινές μη επεξεργασμένες τροφές, όπως τα θαλασσινά, ο σολομός, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα άπαχα κομμάτια κρέατος, έτειναν να αυξάνουν τα επίπεδα χημικών ουσιών που καταστέλλουν τη φλεγμονή, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να επιλύει ενεργά τη φλεγμονή μέσω βιοενεργών λιπιδικών ενώσεων που προέρχονται από τα υγιεινά λίπη που καταναλώνουμε, όπως το αβοκάντο», εξήγησε ο ερευνητής Ganesh Halade, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Καρδιάς του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα.

«Τα βιοενεργά λιπίδια είναι πολύ μικρά μόρια που προέρχονται από τα τρόφιμα που τρώμε και, αν τα μόρια προέρχονται από επεξεργασμένα τρόφιμα, διαταράσσουν άμεσα την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγούν σε χρόνιες φλεγμονές», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν μια νέα, φυσική προσέγγιση για την πρόληψη του καρκίνου, την οποία οι ερευνητές αποκαλούν «ιατρική της επίλυσης».

«Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρό και να επηρεάσει δραστικά το μικροπεριβάλλον του όγκου, κάτι που είναι σπουδαίο αν αξιοποιηθεί σωστά για την υγεία και την ευεξία. Αλλά όχι αν καταστέλλεται από φλεγμονώδη λιπίδια από επεξεργασμένα τρόφιμα», σημείωσε ο Halade.

Η ιατρική της επίλυσης προωθεί δίαιτες πλούσιες σε υγιεινά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα, σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα και καλό ύπνο, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Αυτό έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου, προχωρώντας πέρα από τα φάρμακα για να αξιοποιήσει τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης. Είναι ένα ζωτικό βήμα προς την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής και την πρόληψη των ασθενειών πριν ξεκινήσουν», σημειώνουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Gut.