ΥΓΕΙΑ

8 τροφές που συμβάλλουν ύπουλα στην ανάπτυξη καρκίνου - Καταστρέφουν την ακεραιότητα των κυττάρων

Σινάνη Αικατερίνη

Στην καθημερινότητά μας, τείνουμε να υποβαθμίζουμε τον ρόλο ορισμένων τροφίμων στην υγεία, παρότι μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου.

8 τροφές που συμβάλλουν ύπουλα στην ανάπτυξη καρκίνου - Καταστρέφουν την ακεραιότητα των κυττάρων

Είναι ήδη γνωστό ότι για τους πάσχοντες από καρκίνο, πολλά τρόφιμα είναι απαγορευμένα.

Παρά τον καθοριστικό ρόλο της κληρονομικής προδιάθεσης στην ανάπτυξη καρκίνου, είναι πλέον βέβαιο ότι οι αιτίες της νόσου περιλαμβάνουν εκτός από τη γενετική και πολλούς άλλους παράγοντες.

Για παράδειγμα, το κάπνισμα συνδέεται με τον καρκίνο του πνεύμονα και την ανάπτυξη καρκίνων που επηρεάζουν τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο του δέρματος, ενώ στους άλλους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται οι χρόνιες παθήσεις, η κατανάλωση αλκοόλ, σοβαροί ιοί και λοιμώξεις και ο τρόπος ζωής.

Ενώ κάποια τρόφιμα μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στην πρόληψη του καρκίνου, καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων μορφών της ασθένειας, άλλα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο σώμα μας.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι τα τρόφιμα που παρατίθενται παρακάτω δεν προκαλούν ειδικά καρκίνο, αλλά η τακτική κατανάλωσή τους σε συνδυασμό με άλλους προδιαθεσικούς και υφιστάμενους παράγοντες, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξής του.

Δείτε ποιες είναι οι 8 τροφές που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου:

bigstock-Italian-Salami-1219766.jpg

Επεξεργασμένα κρέατα: Αλλαντικά, όπως τα σαλάμια το ζαμπόν και τα λουκάνικα, υποβάλλονται σε επεξεργασία με νιτρώδη και συντηρητικά, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ακόμη και αν δεν προκαλέσουν όμως μακροπρόθεσμα καρκίνο, αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής και οξειδωτικού στρεσ στο σώμα και πρέπει να αποφεύγονται.

anapsuktika-zaxari.jpg

Αναψυκτικά με ζάχαρη: Όλα τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι πολύ επιβλαβή για την υγεία και μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση καρκίνου. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού όγκων στο σώμα έως και κατά 18%.

Επεξεργασμένη ζάχαρη: Θρέφει τα κύτταρα και διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων γι' αυτό και αποτελεί την «αγαπημένη τροφή του καρκίνου». Συμβάλλει στην παχυσαρκία και στα σχετιζόμενα με αυτή προβλήματα υγείας και ευνοεί την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου. Καταστρέφει άθικτα κύτταρα, προκαλεί φλεγμονή στο σώμα και τροφοδοτεί τους υπάρχοντες όγκους.

Ανθυγιεινά σνακ: Η κατανάλωση ποπ κορν ή τσιπς πατάτας μία στο τόσο, δεν αποτελεί πρόβλημα. Αν όμως τρώτε τέτοια ανθυγιεινά σνακ συστηματικά, λάβετε υπόψιν ότι περιέχουν ακρυλαμίδιο, το οποίο είναι καρκινογόνο.

Τρανς λιπαρά: Πυροδοτούν στον οργανισμό φλεγμονώδεις διεργασίες που μακροπρόθεσμα συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου, όπως καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Αποφύγετε έτοιμες κρέμες και σάλτσες, τηγανητά σε υδρογονωμένα λίπη, χάμπουργκερ και κατεψυγμένες πίτσες.

Κόκκινα κρέατα: Η κατανάλωσή τους με φειδώ, δεν αποτελεί πρόβλημα. Η έρευνα έχει δείξει όμως, ότι οι υπερβολικές ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών, ενεργοποιούν στον οργανισμό το ένζυμο τελομεράση που συνδέεται με καρκινικές βλάβες.

Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα: Ενώ τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ωφελούν την υγεία, τα ωμέγα 6 ενισχύουν τον σχηματισμό και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Ο λόγος είναι ότι ευνοούν τη δράση των ελεύθερων ριζών και κατά συνέπεια της εμφάνισης καρκίνου. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση φυτικών ελαίων, όπως είναι το καλαμποκέλαιο, το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο.

Αλμυρά και καπνιστά: Το κύριο μέσο συντήρησής τους είναι τα νιτρικά άλατα, τα οποία έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου. Τα τρόφιμα που περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά αποτελούν ίσως τη χειρότερη κατηγορία τροφίμων ως προς την εμφάνιση καρκίνου και πρέπει να αποφεύγονται.