Γιατί οι έγκυες πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D
Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν πιο δυνατά οστά στην ηλικία των επτά ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον.
Οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας αποκάλυψαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα στη μέση παιδική ηλικία.
Τα οστά τους περιέχουν περισσότερο ασβέστιο και άλλα μέταλλα, καθιστώντας τα ισχυρότερα και λιγότερο πιθανό να σπάσουν.
Τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία της χορήγησης συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη ως στρατηγική δημόσιας υγείας.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα οφέλη της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξακολουθούν να υφίστανται και στη μέση της παιδικής ηλικίας. Αυτή η πρώιμη παρέμβαση αποτελεί μια σημαντική στρατηγική δημόσιας υγείας. Ενισχύει τα οστά των παιδιών και μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων όπως η οστεοπόρωση και τα κατάγματα στη μετέπειτα ζωή», τονίζει η επικεφαλής της μελέτης Rebecca Moon, λέκτορας Υγείας του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
Η βιταμίνη D ρυθμίζει την ποσότητα ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο σώμα - μέταλλα απαραίτητα για την υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών.
Το 2009, οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη MAVIDOS, στην οποία εγγράφηκαν πάνω από 1000 γυναίκες από το Σαουθάμπτον, την Οξφόρδη και το Σέφιλντ.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, οι γυναίκες μοιράστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Οι συμμετέχουσες στη μία ομάδα λάμβαναν επιπλέον 1.000 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D την ημέρα, ενώ οι άλλες λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Οι έγκυες γυναίκες, καθώς και οι γιατροί και οι μαίες που τις φρόντιζαν, δεν γνώριζαν σε ποια ομάδα ανήκαν.
Προηγούμενη έρευνα που αξιολόγησε την υγεία των οστών των παιδιών σε ηλικία τεσσάρων ετών, έδειξε ότι η οστική μάζα των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν λάβει συμπλήρωμα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνα που οι μητέρες του δεν είχαν λάβει συμπλήρωμα.
Οι επιστήμονες διερεύνησαν αν οι επιπτώσεις στην υγεία των οστών συνεχίστηκαν και στη μέση της παιδικής ηλικίας. Η ομάδα παρακολούθησε 454 παιδιά ηλικίας 6-7 ετών. Τα παιδιά αυτά γεννήθηκαν όλα από μητέρες που συμμετείχαν στη μελέτη του Σαουθάμπτον.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η ευεργετική επίδραση στα οστά των παιδιών ήταν παρόμοια στην ηλικία των τεσσάρων και των έξι έως επτά ετών.
Οι έγκυες στο Ηνωμένο Βασίλειο συμβουλεύονται πλέον να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.
Η δοκιμή MAVIDOS βοήθησε τους ερευνητές του Σαουθάμπτον να κατανοήσουν τους πιθανούς μηχανισμούς που συνδέουν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D από τη μητέρα με την οστική μάζα των απογόνων. Το 2018 απέδειξαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D οδήγησαν σε αλλαγές στη δραστηριότητα γονιδίων που αποτελούν μέρος της οδού της βιταμίνης D.
Το 2022 διαπίστωσαν ότι η λήψη των συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες τα μωρά ηλικίας έως ενός έτους να πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα.
Παρατήρησαν επίσης ότι οι έγκυες που έλαβαν επιπλέον βιταμίνη D, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτόματο κολπικό ή «φυσικό» τοκετό.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition.