Διαβήτης τύπου 2: Η διατροφή που μπορεί να σάς απαλλάξει από τη φαρμακευτική αγωγή
Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται εν μέρει από την αδυναμία των β-κυττάρων του παγκρέατος να διαχειριστούν αποτελεσματικά το σάκχαρο του αίματος.
Τα βήτα παγκρεατικά κύτταρα ανιχνεύουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να εκκρίνουν ινσουλίνη όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλά και να εμποδίζουν την απομάκρυνση της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος όταν τα επίπεδα είναι χαμηλά.
Νέα έρευνα δείχνει ότι η μετάβαση σε μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες μπορεί να διορθώσει τη δυσλειτουργία των β-κυττάρων, βελτιώνοντας την υγεία των ασθενών.
«Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορούν να ανακτήσουν τα β-κύτταρά τους, ένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί με φαρμακευτική αγωγή», σημείωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Barbara Gower, από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «τα άτομα με ήπιο διαβήτη τύπου 2 που μειώνουν την πρόσληψη υδατανθράκων, μπορεί να είναι σε θέση να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή και να απολαμβάνουν γεύματα και σνακ που είναι υψηλότερα σε πρωτεΐνες και καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες», πρόσθεσε η Gower.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο διαβήτης τύπου 2, η πιο κοινή μορφή διαβήτη, προκαλείται εν μέρει από την εξασθένιση της λειτουργίας των β-κυττάρων λόγω απώλειας αυτών των κυττάρων.
Τα β-κύτταρα δημιουργούνται στο πάγκρεας και παράγουν ινσουλίνη, την ορμόνη που χρειάζεται ο άνθρωπος για να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Οι ερευνητές διατύπωσαν τη θεωρία ότι η βλάβη των β-κυττάρων μπορεί να οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στην υπερβολική πρόσληψη τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά.
Στη νέα μελέτη, υπέβαλαν 57 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 σε ένα από τα εξής δύο διατροφικά σχήματα: Κάποιοι ασθενείς ακολουθούσαν διατροφή με λίγους υδατάνθρακες (9% υδατάνθρακες και 65% λίπος), ενώ άλλοι με πολλούς υδατάνθρακες (55% υδατάνθρακες και 20% λίπος).
Όσοι ακολουθούσαν τη δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες είδαν σημαντικές βελτιώσεις στις αντιδράσεις των β-κυττάρων τους στο σάκχαρο του αίματος.
Πόσο μεγάλη βελτίωση θα μπορούσε να συνεπάγεται η μετάβαση σε διατροφή με λίγους υδατάνθρακες για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2; Αυτό μένει να το δούμε, δήλωσε η Gower.
«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία των β-κυττάρων και να οδηγήσει σε ύφεση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2», δήλωσε.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της Endocrine Society.