ΥΓΕΙΑ

Συμπληρώματα πρωτεΐνης στην εφηβεία: Πόσο επικίνδυνα είναι;

Σινάνη Αικατερίνη

Οι έφηβοι στρέφονται όλο και περισσότερο σε μπάρες, ροφήματα και σκόνες πρωτεΐνης προκειμένου να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα τους, δείχνει νέα μελέτη.

Συμπληρώματα πρωτεΐνης στην εφηβεία: Πόσο επικίνδυνα είναι;

Δύο στους πέντε γονείς δήλωσαν ότι το έφηβο παιδί τους κατανάλωσε συμπληρώματα πρωτεΐνης τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την Εθνική δημοσκόπηση για την υγεία των παιδιών του Πανεπιστημίου του Michigan Health C.S. Mott Children's Hospital.

Τα έφηβα αγόρια στράφηκαν συχνότερα στα συμπληρώματα πρωτεΐνης, τα οποία ήταν πιο πιθανό να λαμβάνουν κάθε μέρα ή τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, δήλωσαν οι γονείς.

«Η πρωτεΐνη αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά οι γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν ποια είναι η σωστή ποσότητα», δήλωσε η ερευνήτρια Sarah Clark. «Η δημοσκόπησή μας υπογραμμίζει ότι πολλοί έφηβοι χρησιμοποιούν συμπληρώματα πρωτεΐνης, ιδίως σκόνες πρωτεΐνης, για να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις και να χτίσουν μυς».

Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν συμπληρώματα πρωτεΐνης για την αύξηση της μυϊκής μάζας και τις προπονήσεις τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα κορίτσια από την άλλη, χρησιμοποιούν συχνότερα συμπληρώματα πρωτεΐνης για να αντικαταστήσουν ένα γεύμα όταν βρίσκονται εν κινήσει ή για να βοηθηθούν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Περίπου 1 στους 10 γονείς ανέφεραν επίσης ότι το έφηβο παιδί τους χρησιμοποιεί συμπληρώματα πρωτεΐνης για να βοηθηθεί στην απώλεια βάρους, με τα κορίτσια να ακολουθούν συχνότερα αυτή την πρακτική.

Αυτή η πρόσθετη πρωτεΐνη πιθανόν να είναι περιττή για τους περισσότερους εφήβους, δήλωσε η Clark.

«Παρά τα όσα πιστεύουν ορισμένοι έφηβοι -συχνά και οι γονείς ή οι προπονητές τους- η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης από αυτή που χρειάζεται το σώμα σας δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη ή ταχύτερη αύξηση της μυϊκής μάζας. Αντίθετα, είναι χρήσιμο να καταναλώνετε τη συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης κατανεμημένη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε κάθε γεύμα και σνακ».

Σχεδόν 1 στους 5 γονείς πιστεύει ότι το παιδί του δεν λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Περισσότεροι από τους μισούς γονείς πιστεύουν ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι υγιεινή για τους εφήβους.

Ωστόσο, οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες δεν συνιστώνται γενικά για τους εφήβους, καθώς υπάρχει κίνδυνος να τους λείψουν άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες, δήλωσε η Clark.

Η σωστή ποσότητα πρωτεΐνης ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το βάρος και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας του κάθε παιδιού.

Για να είναι ήσυχοι οι γονείς ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, πρέπει να τα ενθαρρύνουν να παίρνουν πρωτεΐνη από τουλάχιστον μία πηγή σε κάθε γεύμα και να τρώνε υγιεινές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως αυγά, ξηρούς καρπούς, ψάρια, άπαχο κρέας, φακές και γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Οι έφηβοι μπορούν γενικά να λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου οι έφηβοι δεν τρώνε πολλά τρόφιμα με πρωτεΐνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο πρωτεϊνικών ροφημάτων ή σνακ πρωτεΐνης ως μέρος ενός διατροφικού πλάνου για την αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης από τον έφηβο», δήλωσε η Clark.

Δεν είναι δεδομένο όμως ότι οι μπάρες ή τα ροφήματα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη είναι αυτόματα υγιεινές επιλογές, πρόσθεσε η Clark.

«Πολλά συμπληρώματα πρωτεϊνών περιέχουν υπερβολικές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης και καφεΐνης που είναι ανθυγιεινά για τους εφήβους. Είναι απαραίτητο οι γονείς να βοηθούν τους εφήβους να διαβάζουν τις ετικέτες των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης και να κάνουν υγιεινές επιλογές, όπως αυτές που περιέχουν φυτικές ίνες, με λίγη ή καθόλου πρόσθετη ζάχαρη».

«Η εξάρτηση από ροφήματα και μπάρες πρωτεΐνης, μπορεί να μην παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που χρειάζονται οι έφηβοι και σίγουρα δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν τα ισορροπημένα γεύματα», πρόσθεσε η Clark.

Ένας στους τρεις γονείς δήλωσε ότι χρησιμοποιεί ο ίδιος συμπληρώματα πρωτεΐνης και αυτοί οι γονείς ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι τα χρησιμοποιούν και τα παιδιά τους, όπως έδειξε η δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση περιελάμβανε απαντήσεις από 989 γονείς εφήβων ηλικίας 13 έως 17 ετών που ερωτήθηκαν τον Αύγουστο.

Πηγή: University of Michigan