Η σχέση της μυϊκής δύναμης και της ψυχικής υγείας στους ηλικιωμένους
Τη σχέση της μυϊκής δύναμης και της ψυχικής υγείας σε γνωστικά υγιείς ηλικιωμένους μελέτησαν επιστήμονες στο Ινστιτούτο Βιοϋγειονομικών Ερευνών της Γρανάδας και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών της Μάλαγα.
Η μελέτη, η οποία αποτελεί μέρος της τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής ÁGUEDA -Active Gains in Brain Using Exercise During Aging- περιέλαβε 90γνωστικά υγιείς ηλικιωμένους (57% γυναίκες) και προσφέρει νέες προοπτικές για το πώς η φυσική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική ευεξία των ηλικιωμένων.
Η μελέτη, επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση της μυϊκής δύναμης μέσω διαφόρων δοκιμασιών, όπως η δύναμη της λαβής, τα καθίσματα και οι ασκήσεις έκτασης αγκώνα και γόνατος, καθώς και μέσω αντιληπτών δεικτών, όπως η Διεθνής Κλίμακα Φυσικής Κατάστασης (IFIS).
Επιπλέον, αξιολογήθηκαν διάφορες πτυχές της ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, το στρες, η μοναξιά, η ικανοποίηση από τη ζωή, η αυτοεκτίμηση και η συναισθηματική ευημερία.
Η Δρ. María Rodríguez-Ayllón δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της δύναμης της λαβής και της αυτοεκτίμησης, καθώς και μεταξύ της αντιλαμβανόμενης δύναμης και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων».
Επιπλέον, τονίζει ότι «τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης καλής μυϊκής δύναμης όχι μόνο για τη σωματική υγεία, αλλά και για την ψυχική ευεξία στην τρίτη ηλικία».
Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Darío Bellón, αναφέρει: «Ο προσδιορισμός της μυϊκής δύναμης ως τροποποιήσιμου παράγοντα, μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την παρέμβαση και την πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους ηλικιωμένους, ενισχύοντας την ανάγκη προώθησης προγραμμάτων σωματικής άσκησης προσαρμοσμένων σε αυτόν τον πληθυσμό».
Η μελέτη AGUEDA ανέπτυξε μια παρέμβαση μυϊκής δύναμης διάρκειας 6 μηνών για να εξετάσει αν οι βελτιώσεις στη μυϊκή δύναμη μετά το πρόγραμμα άσκησης βελτιώνουν την ψυχική και γνωστική υγεία των ηλικιωμένων και να προσδιορίσει τους μηχανισμούς δράσης που διέπουν αυτές τις βελτιώσεις.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Clinical and Health Psychology.