ΥΓΕΙΑ

Η αμφίδρομη σχέση πτώσεων και άνοιας

Σινάνη Αικατερίνη

Εκατομμύρια ηλικιωμένοι πέφτουν κάθε χρόνο και αυτές οι πτώσεις μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους.

Η αμφίδρομη σχέση πτώσεων και άνοιας

«Η σχέση των πτώσεων και της άνοιας φαίνεται να είναι αμφίδρομη», δήλωσε η Molly Jarman, επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δείχνει ότι η γνωστική έκπτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ηλικιωμένου ατόμου να πέσει, ενώ το τραύμα που ακολουθεί μια πτώση, μπορεί επίσης να επιταχύνει την πρόοδο της άνοιας.

Η μελέτη της Jarman, αναπληρώτριας διευθύντριας του Κέντρου Χειρουργικής και Δημόσιας Υγείας στο Νοσοκομείο Brigham and Women's στη Βοστώνη, και των συναδέλφων της, επισημαίνει ότι οι πτώσεις είναι από τους πιο συχνούς λόγους εισαγωγής σε κέντρα τραυμάτων και η υπ' αριθμόν 1 αιτία τραυματισμού σε ηλικιωμένους ενήλικες.

«Έτσι, οι πτώσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως πρόδρομα γεγονότα που μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε άτομα που χρειάζονται περαιτέρω γνωστικό έλεγχο», δήλωσε η Jarman.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια ηλικιωμένους που υπέστησαν τραυματισμό και την πορεία της υγείας τους ένα χρόνο αργότερα.

Οι μισοί από τους ασθενείς τραυματίστηκαν σε πτώση. Από αυτούς, το 10,6% διαγνώστηκε αργότερα με άνοια. Οι πτώσεις αύξησαν τον κίνδυνο μελλοντικής διάγνωσης άνοιας κατά 21%.

Οι ερευνητές συνιστούν οι ηλικιωμένοι ενήλικες που μεταβαίνουν στο νοσοκομείο για περίθαλψη μετά από πτώση, να υποβάλλονται σε νοητικό έλεγχο είτε στα επείγοντα είτε στο νοσοκομείο.

Ένας τέτοιος έλεγχος θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα έγκαιρης χορήγησης θεραπείας για νοητική έκπτωση, είπαν.

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Dr. Alexander Ordoobadi, ειδικευόμενος χειρουργός στο Brigham and Women's, βλέπει συχνά ασθενείς που εισάγονται μετά από πτώση.

«Αντιμετωπίζουμε τους τραυματισμούς, παρέχουμε αποκατάσταση, αλλά συχνά παραβλέπουμε τους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στις πτώσεις, παρά τα αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ των πτώσεων και της γνωστικής έκπτωσης», δήλωσε.

Ιδανικά, είπε, οι ηλικιωμένοι που πέφτουν θα πρέπει να παρακολουθούνται από έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή από έναν γηρίατρο, έναν ειδικό στη φροντίδα ηλικιωμένων, ο οποίος μπορεί να παρακολουθεί την ικανότητα σκέψης και την ανάρρωσή τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.