ΥΓΕΙΑ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Πώς συνδέεται με τις συγγενείς καρδιοπάθειες

Σινάνη Αικατερίνη

Τα μωρά που έχουν συλληφθεί μέσω μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Πώς συνδέεται με τις συγγενείς καρδιοπάθειες

Ο κίνδυνος ήταν κατά 36% υψηλότερος στα μωρά που συνελήφθησαν με τεχνικές όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Κάποιες συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες είναι απειλητικές για τη ζωή, ενώ όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, ο αυξημένος κίνδυνος ήταν πιο έντονος με τις πολλαπλές γεννήσεις, οι οποίες είναι πιο συχνές στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για τα μωρά που συλλαμβάνονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Ulla-Britt Wennerholm, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.

«Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης. Θέλαμε να διερευνήσουμε αν ο κίνδυνος καρδιακών ανωμαλιών ήταν υψηλότερος για τα μωρά που γεννιούνται μέσω τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για περισσότερες από 7,7 εκατομμύρια γεννήσεις στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, ορισμένες από τις οποίες χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Συνέκριναν τα δεδομένα για τα μωρά που συνελήφθησαν με φυσικό τρόπο και εκείνα που γεννήθηκαν με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της σπερματέγχυσης και της κατάψυξης γενετικού υλικού.

Εξέτασαν πόσα μωρά σε κάθε ομάδα είχαν ένα σοβαρό καρδιακό πρόβλημα είτε ενόσω βρίσκονταν στη μήτρα είτε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους.

Εξέτασαν επίσης άλλους πιθανούς παράγοντες, όπως η εθνικότητα, η ηλικία της μητέρας και το αν κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αν είχε διαβήτη ή καρδιοπάθεια.

Διαπίστωσαν ότι τα καρδιακά προβλήματα ήταν περίπου 36% πιο συχνά στα μωρά που γεννήθηκαν μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε σχέση με εκείνα που συνελήφθησαν με φυσικό τρόπο. Ο συνολικός κίνδυνος ήταν 1,84% σε σύγκριση με 1,15%.

Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τις πολλαπλές γεννήσεις μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, 2,47% έναντι 1,62% για τις απλές γεννήσεις.

«Το γεγονός ότι ο κίνδυνος καρδιακού προβλήματος είναι παρόμοιος, ανεξάρτητα από τον τύπο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που χρησιμοποιείται, μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιος κοινός παράγοντας που υποκρύπτει την υπογονιμότητα των γονέων και τις συγγενείς καρδιοπάθειες στα μωρά τους», δήλωσε η Wennerholm.

Η γνώση του ποια μωρά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, μπορεί να επιταχύνει τη διάγνωση και τη φροντίδα, πρόσθεσε.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τεκνοποιούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οπότε περιμένουμε αύξηση των περιπτώσεων συγγενών καρδιακών ανωμαλιών παγκοσμίως», σημείωσε η Wennerholm.

«Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τείνουν να διαφέρουν από τον γενικό πληθυσμό. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τόσο τη γονιμότητα όσο και τον κίνδυνο καρδιακών ανωμαλιών», δήλωσε η Δρ. Nathalie Auger από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, που συνυπογράφει το κύριο άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Human Reproduction.