ΥΓΕΙΑ

Τεκνοποίηση στην εμμηνόπαυση: Γιατί το μικροβίωμα αποτελεί σημαντική παράμετρο επιτυχίας

Καθώς οι γυναίκες εισέρχονται στην εμμηνόπαυση, η φυσική διαδικασία της σύλληψης με δικά τους ωάρια δεν είναι πλέον εφικτή λόγω της εξάντλησης των ωοθηκικών αποθεμάτων.

Τεκνοποίηση στην εμμηνόπαυση: Γιατί το μικροβίωμα αποτελεί σημαντική παράμετρο επιτυχίας

Της Χαρούλας Μπιλάλη BSc MMedSc, Μοριακής Βιολόγου με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή & το Μικροβίωμα, Πιστοποιημένης Health Coach - Conscious Fertility Institute (Athens - London) και επιστημονικής συνεργάτιδας Institute of Life ΙΑΣΩ.

Γι' αυτόν τον λόγο, η εγκυμοσύνη επιτυγχάνεται με τη χρήση δανεικών ωαρίων. Ωστόσο, το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται ωάρια νεαρότερης γυναίκας δεν σημαίνει ότι το σώμα της γυναίκας που θα υποβληθεί στην εξωσωματική γονιμοποίηση δεν πρέπει να είναι άριστα προετοιμασμένο για την εμφύτευση και την υποστήριξη της εγκυμοσύνης.

Η σωστή προετοιμασία του ενδομητρίου και του οργανισμού συνολικά είναι απαραίτητη για την επιτυχία της εμφύτευσης και την υγιή έκβαση της εγκυμοσύνης.

Ο καθοριστικός ρόλος του αναπαραγωγικού μικροβιώματος στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία της εμφύτευσης είναι η κατάσταση του μικροβιώματος του ενδομητρίου. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, για να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης, το ποσοστό των γαλακτοβακίλλων (Lactobacillus) στο ενδομήτριο πρέπει να είναι πάνω από 90%.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης, ένα δυσβιοτικό κολπικό μικροβίωμα (<90% Lactobacillus) συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα προφλεγμονωδών κυτταροκινών στον ορό, συγκεκριμένα TNF-α και IFN-γ. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν περαιτέρω μια συσχέτιση μεταξύ του δυσβιοτικού μικροβιώματος και ενός ανοσοποιητικού συστήματος υπέρ της φλεγμονής.

Οι γαλακτοβάκιλλοι παράγουν γαλακτικό οξύ, δημιουργώντας ένα όξινο και προστατευμένο περιβάλλον που συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών και προάγει την υγεία του ενδομητρίου, το οποίο είναι κρίσιμο για την επιτυχία.

Επιπλέον, πάλι σύμφωνα με μελέτες, στις γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές φαίνεται να υπάρχει μειωμένο ποσοστό Lactobacillus και αυξημένο ποσοστό αλλά και ποικιλομορφία όσον αφορά τη σύνθεση του μικροβιώματος του ενδομητρίου σε όλη τη διάρκεια του κύκλου.

Μικροβίωμα του εντέρου και η σημασία του στην αναπαραγωγική υγεία και την υγιή έκβαση της κύησης

Αλλά δεν είναι μόνο το μικροβίωμα του αναπαραγωγικού συστήματος που παίζει ρόλο στην επιτυχία της τεκνοποίησης. Το μικροβίωμα του εντέρου είναι εξίσου σημαντικό, καθώς επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που είναι απαραίτητες για τη γονιμότητα αλλά και την υγιή έκβαση της εγκυμοσύνης. Συστατικά όπως η βιταμίνη D, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος παίζουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας και στην προετοιμασία του οργανισμού για την υποστήριξη της εγκυμοσύνης.

Οι 5 συμβουλές μου ως ειδικός στο μικροβίωμα και την εξωσωματική γονιμοποίηση για την προετοιμασία των γυναικών στην περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση πριν την προσπάθεια IVF:

  1. Ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος: Συνιστώ μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και προβιοτικά τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το kimchi, για να υποστηριχθεί η απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν την αναπαραγωγική δυναμική.
  2. Βελτίωση του μικροβιώματος του ενδομητρίου: Συστήνω τη χρήση του εξειδικευμένου προβιοτικού συμπληρώματος Femceive, το οποίο ενισχύει την παρουσία των γαλακτοβακίλλων στο κόλπο και το ενδομήτριο και δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την εμφύτευση του εμβρύου.
  3. Συμπληρωματική λήψη θρεπτικών συστατικών: Εστιάζω στη σωστή χορήγηση βιταμίνης D, C, E, φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου, τα οποία είναι κρίσιμα όχι μόνο για την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος αλλά και του ανοσοποιητικού.
  4. Καταπολέμηση της φλεγμονής: Προτείνω τη λήψη αντιφλεγμονωδών συστατικών όπως τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, οι σπόροι και τα όσπρια. Επίσης, τροφές όπως το ελαιόλαδο, οι καρποί (π.χ. καρύδια), και τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη της υγείας του ενδομητρίου. Για τις γυναίκες που δεν καταναλώνουν ψάρι, προτείνω τη συμπληρωματική χορήγηση του εξειδικευμένου συμπληρώματος διατροφής Fertilovit Omega-3.
  5. Ολιστική φροντίδα του σώματος και του νου: Η μείωση του στρες μέσω τεχνικών χαλάρωσης, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, είναι ζωτικής σημασίας για την προετοιμασία του σώματος για την εμφύτευση και τη διατήρηση της εγκυμοσύνης.

Με αυτές τις απλές στην εφαρμογή τους συμβουλές, προετοιμάζω τις ασθενείς μου για την καλύτερη δυνατή επιτυχία στις προσπάθειές τους να αποκτήσουν παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης στην εμμηνόπαυση, αξιοποιώντας την επιστήμη του μικροβιώματος αλλά και τις εξειδικευμένες τεχνικές με τεχνητή νοημοσύνη AI που εφαρμόζουμε στο εμβρυολογικό μας εργαστήριο.

Bilali-2.jpg

Χαρούλα Μπιλάλη BSc MMedSc, Μοριακή Βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή & το Μικροβίωμα, Πιστοποιημένη Health Coach - Conscious Fertility Institute ( Athens - London ) και επιστημονική συνεργάτιδα Institute of Life ΙΑΣΩ.