ΥΓΕΙΑ

Με αυτές τις δύο αλλαγές στο πρωινό θα ρίξετε την πίεση

Σινάνη Αικατερίνη

Ένας στους τρεις ενήλικες ζουν με υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι επίσης γνωστή ως υπέρταση.

Με αυτές τις δύο αλλαγές στο πρωινό θα ρίξετε την πίεση

Δεν το γνωρίζουν όμως όλοι, καθώς συνήθως δεν έχει συμπτώματα.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η υπέρταση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, προκαλώντας έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, ειδικότερα.

Είναι γνωστό για παράδειγμα, ότι μια διατροφή πλούσια σε αλάτι, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση.

Ομοίως, άλλες τροφές μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Οι υγιεινές επιλογές στο πρωινό, το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, είναι ιδανική επιλογή για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση.

Ένας διαιτολόγος μάς αποκαλύπτει τις δύο καλύτερες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στο πρωινό σας για να βοηθηθείτε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η Victoria Taylor από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), εξηγεί: «Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), ένα από τα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τη διατηρήσετε υπό έλεγχο είναι η διατροφή σας».

Η ίδια συνιστά την αντικατάσταση του λευκού ψωμιού με ψωμί ολικής άλεσης όταν τρώτε τοστ.

«Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, το ψωμί ολικής αλέσεως και η βρόμη, περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες από τους επεξεργασμένους αμυλούχους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων. Οι διαλυτές φυτικές ίνες της βρόμης (που ονομάζονται β-γλυκάνες) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια διατροφή με περισσότερες φυτικές ίνες μπορεί να σάς βοηθήσει να χάσετε βάρος, κάτι που με τη σειρά του θα βοηθήσει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης».

Για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών μπορείτε επίσης να τρώτε περισσότερα όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα και λαχανικά, προσθέτει η ίδια.

Μια άλλη αλλαγή στο πρωινό για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση, είναι να επιλέγετε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όπως ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

«Η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών στο πλαίσιο μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν έναν πολύπλοκο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου που έχει συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως το ημιαποβουτυρωμένο γάλα και το φυσικό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, παρέχουν ασβέστιο και πρωτεΐνες χωρίς πολλά κορεσμένα λιπαρά» λέει η Taylor.

Συνιστά επίσης την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και άπαχων πρωτεϊνών, όπως είναι το κοτόπουλο και το ψάρι. Υπογραμμίζει τέλος την ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης αλμυρών τροφίμων, γλυκών και λιπαρών, αλκοόλ και υπερβολικής καφεΐνης.

Πηγή: express.co.uk