Είναι τα μήλα το Ozempic της φύσης; Τι υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι
Ένας διατροφολόγος που έχασε 45 κιλά με μια δίαιτα που σχεδίασε ο ίδιος, ισχυρίστηκε σε ανάρτησή του στο TikTok που έγινε viral, ότι τα μήλα «κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα» με τα φάρμακα για την απώλεια βάρους όπως το Ozempic.

Όσο απίθανο και αν ακούγεται αυτό, κορυφαίοι επιστήμονες τροφίμων μιλώντας στη MailOnline συμφωνούν ότι μπορεί να έχει δίκιο.
Στο video που δημοσίευσε στον λογαριασμό του και έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές, ο Sean Christopher εξηγεί ότι η κατανάλωση μήλων «ενισχύει με φυσικό τρόπο τη GLP-1, την ορμόνη καύσης λίπους την οποία στοχεύει το Ozempic».
Απευθυνόμενος στους 200.000 ακολούθους του, ο Christopher λέει: «Γνωρίζατε ότι τα μήλα κάνουν κυριολεκτικά ακριβώς το ίδιο πράγμα στο σώμα με το Ozempic; Ο λόγος για τον οποίο το Ozempic, το Wegovy, το Mounjaro και τα άλλα παρόμοια φάρμακα λειτουργούν, είναι επειδή επηρεάζουν μια ορμόνη στο σώμα που ονομάζεται GLP-1.
Αυτό μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και αμβλύνει την πείνα. Το ωραίο είναι ότι η τροφή που βρίσκουμε στη φύση, κάνει κυριολεκτικά το ίδιο ακριβώς πράγμα που κάνουν τα φάρμακα για την απώλεια βάρους - και αυτό δεν είναι η γνώμη μου, είναι σταθερή επιστημονική άποψη».
Ο Christopher τονίζει ότι τα μήλα «υπερτροφοδοτούν την καύση λίπους» επειδή είναι «γεμάτα με φυτικές ίνες που επιβραδύνουν την πέψη και σας κρατούν χορτάτους περισσότερο».
Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι οι ενώσεις στα μήλα που ονομάζονται πολυφαινόλες, «ενεργοποιούν τη GLP-1 για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και της όρεξης και υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, ενισχύοντας το μεταβολισμό».
Εν κατακλείδι, ο Christopher θέτει το ερώτημα: «Γιατί να διακινδυνεύσετε να κάνετε ενέσεις, όταν το Ozempic της φύσης βρίσκεται στην κουζίνα σας;».
Πολλοί από τους ακολούθους του φυσικά, δεν πείστηκαν από αυτή την τοποθέτηση, ενώ δεν έλλειψαν και τα επικριτικά σχόλια.
Υπάρχει λοιπόν κάποια αλήθεια σε αυτή τη δήλωση; Θα μπορούσαν τα μήλα να λειτουργήσουν βοηθητικά στην απώλεια βάρους;
Το Ozempic και το Wegovy, είναι οι εμπορικές ονομασίες για τη σεμαγλουτίδη, τη δραστική ουσία που σε κλινικές δοκιμές οδήγησε σε σταθερή μείωση του βάρους κατά 15% σε παχύσαρκους ασθενείς.

Η τιρζεπατίδη, γνωστή επίσης με την εμπορική ονομασία Mounjaro, είχε ακόμη πιο ισχυρή επίδραση, οδηγώντας σε μείωση του βάρους κατά 20%, κατά μέσο όρο, σε κλινικές μελέτες.
Τα φάρμακα αυτά δρουν μιμούμενα τις ορμόνες του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της GLP-1, και επιβραδύνοντας την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος, οδηγώντας σε μείωση της όρεξης και αυξημένο αίσθημα πληρότητας.
Η Δρ. Κατερίνα Πετροπούλου, ειδική στον μεταβολισμό και την πέψη στο Imperial College του Λονδίνου, πιστεύει ότι μπορεί πράγματι να υπάρχει κάτι πίσω από τους ισχυρισμούς ότι τρόφιμα όπως τα μήλα μπορούν να λειτουργήσουν ως «φυσικό Ozempic».
«Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με το Ozempic: καταναλώνοντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, ιδίως πηκτίνη, η οποία βρίσκεται στα μήλα. Οι φυτικές ίνες λειτουργούν ως φραγμός, επιβραδύνοντας την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Αυτό θεωρητικά μιμείται την επίδραση του Ozempic εξασφαλίζοντας μια σταθερή απελευθέρωση των ορμονών του εντέρου. Δεν χρειάζεται όμως απαραίτητα να είναι μήλα, όλα τα λαχανικά και τα φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν σε 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και η διατροφή τους να περιέχει πολλές ολόκληρες, μη επεξεργασμένες τροφές. Οι επεξεργασμένες τροφές διασπώνται πολύ γρήγορα στο έντερο και το σώμα δεν έχει χρόνο να απελευθερώσει τις ορμόνες που μας λένε ότι χορταίνουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα υπερκαταναλώνουμε».
Ο Κρίστοφερ έχει αποκαλύψει σε προηγούμενες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «πριν από μερικά χρόνια» ήταν παχύσαρκος και υπέστη καρδιακή προσβολή.
Ισχυρίζεται επίσης ότι η χρήση αλκοόλ του προκάλεσε «σημαντική εγκεφαλική βλάβη».
Όπως λέει, μέρος της ανάρρωσής του ήταν η υιοθέτηση μιας εκδοχής της δίαιτας keto, η οποία επιτρέπει τους υδατάνθρακες - συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που περιέχουν φυτικές ίνες, όπως τα μήλα.
Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι διατροφολόγοι που συνιστούν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αναφέρουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους.
Μία από αυτές, στην οποία συμμετείχαν 43 ενήλικες και διήρκεσε τρεις μήνες, διαπίστωσε ότι οι 27 συμμετέχοντες που ακολούθησαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, έχασαν περισσότερο βάρος από τους 16 που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, παρά το γεγονός ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων ήταν ίδια.
Άλλη μελέτη, με επικεφαλής τον ειδικό σε θέματα διατροφής με έδρα το King's College του Λονδίνου, Tim Spector, αποκάλυψε ότι όσοι ακολουθούσαν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες παρήγαγαν μικρότερες ποσότητες ενός χολικού οξέος που ονομάζεται isoUDC, το οποίο συνδέεται με αυξημένη όρεξη.
Ο καθηγητής Spector δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, της συλλογής των ωφέλιμων βακτηρίων που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα.
«Το μικροβίωμα του εντέρου και τα προϊόντα του, όπως αυτά τα χολικά οξέα, είναι πολλά υποσχόμενα στη μείωση της παχυσαρκίας», είπε.
Τα τελευταία στοιχεία από τη Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων, δείχνουν ότι ο μέσος Βρετανός καταναλώνει μόλις 18 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, πολύ λιγότερα από τα συνιστώμενα 30 γραμμάρια.
Λιγότεροι από ένας στους δέκα ενήλικες πετυχαίνουν τον στόχο των 30 γραμμαρίων την ημέρα.
Η Δρ. Κατερίνα Πετροπούλου προσθέτει: «Φυσικά, το να στηρίζεται κανείς αποκλειστικά σε μια τροφή -όπως τα μήλα- δεν είναι ρεαλιστικό. Το κλειδί είναι μια ολιστική προσέγγιση, δηλαδή μια ισορροπημένη διατροφή αντί να προσπαθεί κανείς να τρώει οκτώ μήλα την ημέρα για να πετύχει τον στόχο του».
Πηγή: Mail Online