ΥΓΕΙΑ

Η διατροφή που «καταστρέφει» την υγεία σε μόλις τρεις εβδομάδες

Σινάνη Αικατερίνη

Η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων ζύμης, τηγανητών και πρόχειρου φαγητού, μπορεί να αρχίσει να βλάπτει το σώμα σας μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η διατροφή που «καταστρέφει» την υγεία σε μόλις τρεις εβδομάδες

Οι τροφές αυτές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και είναι επικίνδυνες για την καρδιά, ακόμη και όταν οι άνθρωποι δεν παίρνουν βάρος, διαπίστωσε μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στο πλαίσιο των δοκιμών, τα μέλη μιας ομάδας ανθρώπων κλήθηκαν να ακολουθήσουν διατροφή υψηλή σε κορεσμένα ή πολυακόρεστα λιπαρά και τα μέλη μιας άλλης τροφές που περιείχαν πιο υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά -όπως λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς- για έως και 24 ημέρες.

Στο τέλος της περιόδου μελέτης, καμίας από τις δύο ομάδες οι συμμετέχοντες δεν είχαν πάρει βάρος, εκείνοι όμως που έτρωγαν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά παρουσίασαν απότομη επιδείνωση σε βασικούς δείκτες υγείας, ενώ τα αποτελέσματα τομογραφίας συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Παρουσίασαν επίσης κατά 20% αύξηση της ποσότητας του λίπους που αποθηκεύεται στο συκώτι, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ τα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερόλης αυξήθηκαν κατά περίπου 10%.

Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν δίαιτες πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά, είδαν την υγεία τους να βελτιώνεται σημαντικά.

Συγκεκριμένα, παρουσίασαν πτώση των επιπέδων ολικής και «κακής» χοληστερόλης στο αίμα κατά περίπου 10% και αύξηση των ενεργειακών αποθεμάτων στον καρδιακό μυ.

Ο Nikola Srnic, επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Είναι σημαντικό το είδος και όχι η ποσότητα των λιπαρών που καταναλώνει κάποιος. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι θα βιώσετε μια τέτοια αλλαγή τόσο γρήγορα, μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Στο πλαίσιο της κατανάλωσης τροφών με πολλά κορεσμένα λιπαρά, ζητήσαμε από τους ανθρώπους να αυξήσουν την κατανάλωση βουτύρου, γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά, κέικ και γλυκισμάτων. Η διατροφή με πολλά πολυακόρεστα λιπαρά περιλαμβάνει λιπαρά από ψάρια, ορισμένα φυτικά έλαια και ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τα ευρήματα δείχνουν ότι μια δίαιτα με πολλά κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αλλάξει αρνητικά τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων ακόμη και όταν ένα άτομο δεν παίρνει βάρος», δήλωσε ο ερευνητής.

«Από την άλλη, είδαμε προστατευτικές επιδράσεις εάν ένα άτομο ακολουθούσε διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά», κατέληξε.

Πηγή: Mail Online