Οι τροφές που δεν τρώνε ποτέ οι καρδιολόγοι - Κάποιες σίγουρα θα σάς εκπλήξουν
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι κάποιες συνήθειες βλάπτουν την καρδιά μας, όπως το κάπνισμα και η καθιστική ζωή.
Ενώ όμως κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα τρόφιμα, κάποια βλάπτουν την καρδιά και κάποια την ωφελούν, υπάρχουν πολλές νέες δίαιτες που περιπλέκουν το θέμα.
Για παράδειγμα, η δίαιτα κέτο, ενθαρρύνει την κατανάλωση μπέικον. Αυτό μπορεί να σάς βοηθήσει να χάσετε βάρος, τα κορεσμένα λιπαρά του μπέικον ωστόσο, είναι γνωστό ότι βλάπτουν την καρδιά.
Αν θέλετε πραγματικά να προστατεύσετε την καρδιάς σας, δείτε ποιες τροφές αποφεύγουν οι κορυφαίοι καρδιολόγοι κατά 99%.
Παρότι καμιά από αυτές τις τροφές δεν θα σας σκοτώσει αν τις τρώτε μια στο τόσο, οι καρδιολόγοι λένε ότι τις καταναλώνουν πολύ σπάνια ή ποτέ.
Συκώτι
Η Δρ. Eleanor Levin, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, λέει ότι δεν τρώει ποτέ συκώτι.
Το συκώτι είναι κόκκινο κρέας που έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, λέει η Levin. «Γενικά, αποφεύγω το κόκκινο κρέας επειδή έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, και εκτός του ότι είναι κακό για την καρδιά, τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση. Το συκώτι είναι ιδιαίτερα κακό επειδή είναι επίσης το όργανο που φιλτράρει τις τοξίνες, οπότε οι όποιες τοξίνες του ζώου, απλά μένουν εκεί. Έτρωγα ψιλοκομμένο συκώτι όταν ήμουν παιδί, αλλά δεν τρώω από τότε που έγινα καρδιολόγος».
Λουκάνικα
Η Δρ. Elizabeth Klodas, καρδιολόγος με έδρα τη Μινεάπολη, δήλωσε ότι αποφεύγει τα λουκάνικα με κάθε τρόπο.
«Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (που αυξάνει την αρτηριακή πίεση) και αποτελούν πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία αυξάνουν τις τιμές της χοληστερόλης. Επιπλέον, επειδή έχουμε μόνο τόσο χώρο στο στομάχι μας, τρόφιμα όπως τα λουκάνικα μπορούν να εκτοπίσουν άλλες τροφές, που μπορεί να είναι πιο ωφέλιμες για την υγεία».
Η Klodas σημείωσε ότι όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων των λουκάνικων, του ζαμπόν και του μπέικον, έχουν χαρακτηριστεί ως καρκινογόνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μαργαρίνη
Αν εξακολουθείτε να τρώτε «ψεύτικο» βούτυρο, ήρθε η ώρα να σταματήσετε, επειδή η μαργαρίνη βλάπτει την υγεία σας.
«Η μαργαρίνη φαίνεται να είναι καλή στη θεωρία, αλλά αποδεικνύεται εξίσου κακή με το βούτυρο», δήλωσε η Δρ. Harmony Reynold, καρδιολόγος στο NYU Langone Health. «Μελέτη διαπίστωσε ότι με κάθε κουταλιά της σούπας μαργαρίνη την ημέρα, οι άνθρωποι είχαν 6% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 16 μέσων ετών της μελέτης. Το ελαιόλαδο είναι καλύτερο και κάθε κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο συσχετίστηκε με 4% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Έχοντας αυτό κατά νου, λέω στους ασθενείς μου να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο όποτε είναι δυνατόν, ακόμη και για το μαγείρεμα των αυγών, ή του τοστ».
Μπριζόλα
«Αποφεύγω το πραγματικά λιπαρό κόκκινο κρέας, όπως η μπριζόλα, επειδή έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά», δήλωσε ο Δρ. Leonard Lilly, επικεφαλής της καρδιολογίας στο νοσοκομείο Faulkner του Brigham and Women's. «Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και διαβήτη».
Μπέικον
Η Δρ. Francoise Marvel, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε ότι συνήθως αποφεύγει αυτή την αλμυρή λιχουδιά στο πρωινό.
«Το μπέικον είναι ένα παράδειγμα εξαιρετικά επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αυξάνει την κακή χοληστερόλη, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε η Marvel.
«Ο τρόπος με τον οποίο υφίσταται επεξεργασία το μπέικον, είναι μέσω της "ωρίμανσης" του χοιρινού κρέατος, η οποία συνήθως περιλαμβάνει την προσθήκη αλάτων, σακχάρων και νιτρικών. Οι μεγάλες ποσότητες αλατιού (ή νατρίου) που χρησιμοποιούνται σε αυτή την επεξεργασία, μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα η καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά για να αντλήσει αίμα στο σώμα. Η υπέρταση, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και για καρδιαγγειακά νοσήματα».
Οι χημικές ουσίες που προστίθενται στο κρέας, όπως τα νιτρικά άλατα, έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας, πρόσθεσε η Marvel.
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει διαφορετική ποσότητα επεξεργασίας και συστατικών που χρησιμοποιούνται από διαφορετικούς κατασκευαστές μπέικον. Αλλά συνολικά, για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας, ο περιορισμός της πρόσληψης επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος όπως το μπέικον είναι ευεργετικός».
Την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε πρωινό, η Marvel προτείνει να αντικαταστήσετε δύο φέτες μπέικον με δύο φέτες αβοκάντο. Η καρδιά σας θα σας ευγνωμονεί.
Τηγανητό κοτόπουλο
Το τηγανητό κοτόπουλο βλάπτει την καρδιά σας.
«Ένα φαγητό που τρώω σπάνια είναι το τηγανητό κοτόπουλο», δήλωσε ο Δρ. Sanjay Maniar, καρδιολόγος με έδρα το Χιούστον. «Η τακτική κατανάλωση τηγανητών τροφών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, αυξάνοντας την ποσότητα κορεσμένων και τρανς λιπαρών στο σώμα».
Αυτά τα ανθυγιεινά λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL (κακής χοληστερόλης) και να μειώσουν τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερόλης), τα οποία χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία για τη συσσώρευση λίπους (αθηροσκλήρωση) στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, δήλωσε ο Maniar.
«Μπορείτε να αποκτήσετε εξαιρετική γεύση προσθέτοντας φρέσκα μυρωδικά και ψήνοντας ή ψήνοντας το κοτόπουλο στη σχάρα αντί να το τηγανίσετε», δήλωσε ο Maniar. «Θα διατηρήσετε τη γεύση, αλλά θα γλιτώσετε τις θερμίδες».
Ντόνατς
Πολλά ντόνατς τηγανίζονται σε έλαια που περιέχουν τρανς λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά επικίνδυνα για την καρδιά σας, σύμφωνα με την Δρα Jayne Morgan, καρδιολόγο με έδρα την Ατλάντα.
«Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Τα τρανς λιπαρά συχνά "μεταμφιέζονται" στις ετικέτες ως μερικώς υδρογονωμένα έλαια, οπότε διαβάστε τις ετικέτες για να τα αποφεύγετε».
Πηγή: buzzfeed