ΥΓΕΙΑ

Ποια επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και ποια όχι

Σινάνη Αικατερίνη

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν στοχοποιηθεί λόγω των αρνητικών επιπτώσεών τους στην υγεία, καθώς έχουν συσχετισθεί με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιοπάθειες.

Ποια επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και ποια όχι

Πρόσφατη μελέτη παρέχει πρόσθετες αποδείξεις για αυτή τη σύνδεση και διερευνά τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων υπερεπεξεργασμένων τροφών.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται με την προσθήκη συστατικών, όπως σταθεροποιητές, γλυκαντικά και γαλακτωματοποιητές, και είναι συνήθως πλούσια σε θερμίδες, αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι παρόλο που τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με καρδιοπάθειες, το επίπεδο κινδύνου ποικίλλει ανάλογα με το είδος και ότι δεν έχουν όλα τα ίδια επιβλαβή αποτελέσματα.

Τα ζαχαρούχα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα ενέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ άλλα επεξεργασμένα προϊόντα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, το γιαούρτι, τα γαλακτοκομικά επιδόρπια και τα αλμυρά σνακ συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ομάδες υπερεπεξεργασμένων τροφών συμβάλλουν με διαφορετικό τρόπο στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, επιβεβαιώνοντας άλλη αμερικανική μελέτη που δείχνει αντίστροφη συσχέτιση των δημητριακών πρωινού και δυσμενή συσχέτιση του επεξεργασμένου κρέατος και των ζαχαρούχων ποτών με τα καρδιαγγειακά νοσήματα», έγραψαν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο μειωμένος καρδιαγγειακός κίνδυνος από τα δημητριακά πρωινού και το ψωμί, μπορεί να οφείλεται στη σχετικά υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μέταλλα, φαινολικές ενώσεις και άλλα συστατικά ολικής άλεσης.

Σε ό,τι αφορά το γιαούρτι και τα επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά, ο εμπλουτισμός τους με βιταμίνη Β σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παρόλο που τα επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά είναι είδη που συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη, τα προβιοτικά βακτήρια ή τα λιπαρά οξέα που περιέχουν, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν επιλογές με βάση όχι μόνο το επίπεδο επεξεργασίας αλλά και το διατροφικό περιεχόμενο κάθε είδους.

«Η συνολική πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε αρνητικά με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και στεφανιαίας νόσου σε ενήλικες στις ΗΠΑ, γεγονός που επιβεβαιώνεται από προοπτικές μελέτες από πολλές χώρες, υποδηλώνοντας επίσης κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι διατροφικές συμβουλές για την καρδιαγγειακή υγεία θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις διαφοροποιημένες συνέπειες των υπερπεξεργασμένων τροφίμων ανά ομάδα», έγραψαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Regional Health.