ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ και κίνδυνοι για την υγεία «από την πρώτη σταγόνα» - Τι έδειξε νέα μελέτη

Σινάνη Αικατερίνη

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι το αλκοόλ δεν είναι φίλος μας καθώς μεγαλώνουμε.

Αλκοόλ και κίνδυνοι για την υγεία «από την πρώτη σταγόνα» - Τι έδειξε νέα μελέτη

Ακόμα και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αύξηση των θανάτων από καρκίνο στους ηλικιωμένους, με τον αυξημένο κίνδυνο να αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό όσους είχαν άλλα προβλήματα υγείας ή ζούσαν σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα.

Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε περισσότερους από 135.000 ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω για 12 χρόνια, καταρρίπτει επίσης την πεποίθηση ότι η ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά.

Αντιθέτως, δεν καταγράφηκε μείωση των θανάτων από καρδιακές παθήσεις μεταξύ όσων έπιναν μικρές ή μέτριες ποσότητες αλκοόλ, ανεξάρτητα από την υγεία ή την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

«Δεν βρήκαμε στοιχεία που να δικαιολογούν την ευεργετική σχέση μεταξύ χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ και συνολικής θνησιμότητας», δήλωσε στους New York Times η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Rosario Ortolá, επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Universidad Autónoma de Madrid.
Αντίθετα, το αλκοόλ πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου «από την πρώτη σταγόνα», πρόσθεσε.

Τα νέα ευρήματα έρχονται την ώρα που οι ειδικοί προσπαθούν να συντάξουν τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες των ΗΠΑ για την κατανάλωση αλκοόλ. Δύο επιστημονικές ομάδες ετοιμάζουν εκθέσεις για τη σχέση αλκοόλ και αλκοόλ και υγείας πριν από την επικαιροποίηση των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Times.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ, «το να πίνεις λιγότερο είναι καλύτερο για την υγεία από το να πίνεις περισσότερο» και οι ενήλικες 21 ετών και άνω θα πρέπει να περιορίζονται σε ένα ποτό την ημέρα αν είναι γυναίκες και δύο αν είναι άνδρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ «μπορεί να επιφέρουν κινδύνους για την υγεία», αλλά προσθέτει ότι «οι περισσότερες βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ προέρχονται από τη βαριά περιστασιακή ή βαριά συνεχή κατανάλωση αλκοόλ».

Η νέα μελέτη διαπίστωσε πάντως ότι η κατανάλωση κυρίως κρασιού και μόνο με τα γεύματα μετρίασε τον κίνδυνο, ιδίως για θάνατο από καρκίνο.

Αυτή η μείωση του κινδύνου θα μπορούσε να οφείλεται στη βραδύτερη απορρόφηση του αλκοόλ ή μπορεί να αντανακλά άλλες υγιεινές επιλογές του τρόπου ζωής που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι, σύμφωνα με την Ortolá.

Συνολικά, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ -που ορίζεται στα 20 έως 40 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως για τους άνδρες και 10 έως 20 γραμμάρια για τις γυναίκες- συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Στις ΗΠΑ, ένα τυπικό ποτό είναι περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ -πάνω από 40 γραμμάρια ημερησίως για τους άνδρες και πάνω από 20 γραμμάρια ημερησίως για τις γυναίκες- συσχετίστηκε με υψηλότερο θάνατο από όλες τις αιτίες, καθώς και από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.