ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας

Σινάνη Αικατερίνη

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας στους ηλικιωμένους μετά από πτώση, ακόμη και αν πίνουν περιστασιακά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αλκοόλ: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικής αιμορραγίας αυξάνεται καθώς αυξάνεται το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ ενός ηλικιωμένου, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η περιστασιακή ή εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ διπλασίαζε τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας μετά από πτώση, ενώ η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ καθιστούσε 2,5 φορές πιο πιθανό το ενδεχόμενο αιμορραγίας μετά από πτώση, σύμφωνα με τα ευρήματα.

«Ένα από τα απροσδόκητα ευρήματα της μελέτης μας ήταν η ισχυρή σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ της αναφερόμενης χρήσης αλκοόλ και της ενδοκρανιακής αιμορραγίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Richard Shih, καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής του Florida Atlantic University.

Οι πτώσεις αποτελούν κύρια αιτία τόσο θανατηφόρων όσο και μη θανατηφόρων τραυματισμών στους ηλικιωμένους. Το 2021, οι πτώσεις οδήγησαν στο θάνατο 36.500 ηλικιωμένους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 3.100 ηλικιωμένους 65 ετών και άνω, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε δύο κέντρα τραυμάτων της κομητείας Palm Beach για τραυματισμό στο κεφάλι κατά τη διάρκεια πτώσης.

Περίπου το 18% των ασθενών δήλωσαν ότι πίνουν αλκοόλ, το 6% εκ των οποίων σε καθημερινή βάση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 14% όλων των θυμάτων πτώσης στο Palm Beach διαγνώστηκαν με εγκεφαλική αιμορραγία, επίσημα γνωστή ως ενδοκρανιακή αιμορραγία.

Εγκεφαλικές αιμορραγίες εκδηλώθηκαν σχεδόν στο 20% όσων ανέφεραν περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ, στο 22% όσων έπιναν σε εβδομαδιαία βάση και στο 25% όσων έπιναν καθημερινά, σε σύγκριση με μόλις 12% όσων δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πτώσης, επειδή επηρεάζει την ισορροπία, τη συγκέντρωση και την αντίληψη», δήλωσε ο Shih.

«Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αυξάνονται οι επιπτώσεις του αλκοόλ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι έχουν συχνά υψηλότερο ποσοστό αναλογίας λίπους / υγρών, αυξάνοντας έτσι τη συγκέντρωση του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, ο μεταβολισμός του αλκοόλ μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, επιδεινώνοντας αυτή την επίδραση, επειδή οι ηλικιωμένοι δεν επεξεργάζονται το αλκοόλ τόσο αποτελεσματικά όσο οι άνθρωποι νεότερων ηλικιών».

Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου πτώσεων, κατέληξαν οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American College of American Physicians Open.