ΥΓΕΙΑ

Πόσο μάς γερνάει η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου

Σινάνη Αικατερίνη

Η απώλεια κάποιου κοντινού μας προσώπου μπορεί να μάς γεράσει πρόωρα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Πόσο μάς γερνάει η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου

Οι άνθρωποι που έχασαν γονέα, σύντροφο, αδελφό ή παιδί, παρουσίασαν σημάδια μεγαλύτερης βιολογικής ηλικίας σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν βιώσει μια τέτοια απώλεια, έδειξε νέα μελέτη.

«Η μελέτη μας δείχνει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της απώλειας αγαπημένων προσώπων σε όλη τη διάρκεια της ζωής από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, και της ταχύτερης βιολογικής γήρανσης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Allison Aiello, καθηγήτρια μακροζωίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

Η βιολογική γήρανση περιλαμβάνει τη σταδιακή μείωση της καλής λειτουργίας των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων.

Οι επιστήμονες μετρούν αυτό το είδος γήρανσης χρησιμοποιώντας δείκτες DNA, γνωστούς ως επιγενετικά ρολόγια, και μπορούν να τα συγκρίνουν με την ημερολογιακή ηλικία ενός ατόμου για να δουν πόσο οι διαφορετικοί παράγοντες προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Για τη μελέτη αυτή, ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 4.500 άτομα που έδωσαν δείγματα αίματος για εξέταση DNA στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας μελέτης για την υγεία. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από την εφηβεία τους μέχρι την ενηλικίωση.

Οι ερευνητές εντόπισαν τους θανάτους μεταξύ των ατόμων που βρίσκονταν κοντά στους συμμετέχοντες, για να δουν πώς αυτές οι απώλειες μπορεί να σχετίζονται με τη βιολογική τους ηλικία.

Οι άνθρωποι που είχαν βιώσει δύο ή περισσότερες απώλειες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είχαν μεγαλύτερη βιολογική ηλικία, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Δύο ή περισσότερες απώλειες στην ενήλικη ζωή, συνδέονταν πιο έντονα με την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης από ό,τι μία απώλεια, και σημαντικά περισσότερο από ό,τι καμία απώλεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Περίπου το 40% των συμμετεχόντων βίωσε τουλάχιστον μία απώλεια μεταξύ των ηλικιών 33 και 43 ετών.

«Η σχέση μεταξύ της απώλειας αγαπημένων προσώπων και των προβλημάτων υγείας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής είναι καλά τεκμηριωμένη», σημείωσε η Aiello. «Αλλά ορισμένα στάδια της ζωής μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την απώλεια και η συσσώρευση των απωλειών φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα».

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε πώς η θλίψη επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη υγεία, δήλωσε η Aiello.

«Ακόμα δεν κατανοούμε πλήρως πώς η απώλεια οδηγεί σε κακή υγεία και υψηλότερη θνησιμότητα, αλλά η βιολογική γήρανση μπορεί να είναι ένας μηχανισμός, όπως υποδεικνύεται στη μελέτη μας», δήλωσε η Aiello.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.