ΥΓΕΙΑ

Ζάχαρη: Σε ποια ποσότητα επιταχύνει την κυτταρική γήρανση

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνθρωποι που προσθέτουν ζάχαρη στη διατροφή τους, κινδυνεύουν με πρόωρη γήρανση των κυττάρων τους, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Ζάχαρη: Σε ποια ποσότητα επιταχύνει την κυτταρική γήρανση

Κάθε γραμμάριο προστιθέμενης ζάχαρης συνδέεται με αύξηση της κυτταρικής ηλικίας ενός ατόμου, ακόμη και όταν τρώει υγιεινά, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Από την άλλη, μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να έχει νεότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο.

Συνολικά, όσο καλύτερα τρώει ένα άτομο, τόσο νεότερα φαίνονται τα κύτταρά του, σύμφωνα με το συμπέρασμα της μελέτης.

«Γνωρίζαμε ότι τα υψηλά επίπεδα προστιθέμενων σακχάρων συνδέονται με επιδείνωση της μεταβολικής υγείας και ασθένειες, ενδεχομένως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο διατροφικό παράγοντα», δήλωσε η ερευνήτρια Elissa Epel, καθηγήτρια ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

«Τώρα ξέρουμε ότι πίσω από αυτή τη σχέση βρίσκεται η επιτάχυνση της επιγενετικής γήρανσης, και αυτός είναι πιθανότατα ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης περιορίζει την υγιή μακροζωία», πρόσθεσε η Epel.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία διατροφής για 342 γυναίκες μέσης ηλικίας 39 ετών στη Βόρεια Καλιφόρνια.

Στη συνέχεια συνέκριναν τη διατροφή τους με το «επιγενετικό τους ρολόι», χρησιμοποιώντας ένα τεστ σάλιου που μπορεί να εκτιμήσει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου σε σύγκριση με την ημερολογιακή του ηλικία.

Οι συμμετέχουσες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 61 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης καθημερινά, αν και το εύρος ήταν μεγάλο μεταξύ τους, καθώς κυμαινόταν από σχεδόν 3 γραμμάρια έως 316 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συνιστά στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 50 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος έχει περίπου 25 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης και ένα κουτάκι αναψυκτικού σχεδόν 40 γραμμάρια.

Εξετάζοντας ξεχωριστά την πρόσληψη ζάχαρης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη συνδέεται με την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, ακόμη και αν η διατροφή είναι σε γενικές γραμμές υγιεινή.

«Δεδομένου ότι τα επιγενετικά πρότυπα φαίνεται να είναι αναστρέψιμα, με την εξάλειψη 10 γραμμαρίων προστιθέμενης ζάχαρης από την καθημερινή διατροφή, είναι σαν να γυρίζει το βιολογικό ρολόι πίσω κατά 2,4 μήνες, αν αυτό διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Barbara Laraia, καθηγήτρια τροφίμων, διατροφής και υγείας του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο Berkeley.

«Η εστίαση σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε πρόσθετα σάκχαρα, μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κινητοποιηθούν ώστε να τρέφονται σωστά για να ζήσουν περισσότερο», πρόσθεσε η Laraia.

Συνολικά, μία διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής είχε την ισχυρότερη σχέση με τη νεότερη κυτταρική ηλικία, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η συγκεκριμένη διατροφή εστιάζει σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη, ψάρια και θαλασσινά και περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και γλυκών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.