ΥΓΕΙΑ

Αναστολείς απορρόφησης χοληστερόλης: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Σινάνη Αικατερίνη

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι στατίνες, τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, μπορούν να μειώσουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Αναστολείς απορρόφησης χοληστερόλης: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Νέα μελέτη για φάρμακο που μειώνει τη χοληστερόλη (αλλά δεν ανήκει στις στατίνες), έδειξε ότι επίσης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Οι αναστολείς απορρόφησης της χοληστερόλης, οι δεσμευτές χολικών οξέων, οι φιμπράτες, η νιασίνη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι τύποι φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης που συνταγογραφούνται για τη διαχείριση της χοληστερόλης και των λιπιδίων. Οι διάφορες κατηγορίες φαρμάκων λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους.

Ερευνητές με επικεφαλής την Katherine A. McGlynn, από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ αυτών των πέντε τύπων φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, του έκτου πιο συχνά εμφανιζόμενου καρκίνου παγκοσμίως και της τρίτης κύριας αιτίας θνησιμότητας από καρκίνο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες από την Clinical Practice Research Datalink (CPRD), μια βάση δεδομένων πρωτοβάθμιας περίθαλψης που καλύπτει περίπου το 7% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ανάλυσή τους περιελάμβανε 3.719 περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος και 14.876 άτομα χωρίς καρκίνο που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Ελήφθησαν επίσης υπόψιν παράγοντες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η χρόνια ηπατική νόσος.

Η χρήση αναστολέων απορρόφησης χοληστερόλης συσχετίστηκε με 31% χαμηλότερες πιθανότητες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Αυτά τα φάρμακα συνδέθηκαν επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος σε αναλύσεις με βάση τον διαβήτη και την κατάσταση της ηπατικής νόσου. Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι οι στατίνες συνδέονταν με 35% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Δεν παρατηρήθηκαν συσχετίσεις με τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος για τις φιμπράτες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή τη νιασίνη.

«Καθώς λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιδράσεις των φαρμάκων που δεν περιέχουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης στον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, τα αποτελέσματα της μελέτης μας απαιτούν επιβεβαίωση σε άλλους πληθυσμούς. Εάν ωστόσο επιβεβαιωθούν σε άλλες μελέτες, μπορούν να επικαιροποιήσουν την έρευνα για την πρόληψη του καρκίνου του ήπατος», δήλωσε ο Δρ. McGlynn.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer.