ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Πόσο προστατευμένοι είναι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του έρπητα

Σινάνη Αικατερίνη

Νέα μελέτη σε περισσότερα από 200.000 άτομα από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διαπίστωσε σημαντική μείωση των διαγνώσεων άνοιας στα έξι χρόνια μετά το νέο ανασυνδυασμένο εμβολιασμό κατά του έρπητα ζωστήρα.

Άνοια: Πόσο προστατευμένοι είναι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του έρπητα

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν τουλάχιστον 17% μείωση του κινδύνου που ισοδυναμεί με 164 ή περισσότερες επιπλέον ημέρες ζωής χωρίς άνοια.

Το όφελος παρατηρήθηκε και στα δύο φύλα, αλλά ήταν μεγαλύτερο στις γυναίκες και τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα μπορεί να έχει πρόσθετη αξία όσον αφορά την προστασία από την άνοια.

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επώδυνη και σοβαρή πάθηση που ταλαιπωρεί πολλούς ηλικιωμένους. Προκαλείται από τον ιό του έρπητα ζωστήρα που μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα που είχαν περάσει ανεμοβλογιά.

Μετά την εισαγωγή ενός εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα το 2006, αρκετές μελέτες υπέδειξαν ότι ο κίνδυνος άνοιας μπορεί να είναι χαμηλότερος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο, αν και τα αποτελέσματα δεν ήταν οριστικά.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του χρησιμοποίησαν το αμερικανικό δίκτυο ηλεκτρονικών αρχείων υγείας TriNetX. Στις ΗΠΑ, υπήρξε μετάβαση από το παλιό εμβόλιο κατά του έρπητα στο νέο ανασυνδυασμένο εμβόλιο τον Οκτώβριο του 2017.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να συγκρίνουν τον κίνδυνο άνοιας στα έξι χρόνια μετά το νέο εμβόλιο σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν λάβει το παλιό. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ανήκαν σε κάθε ομάδα. Το νέο εμβόλιο συγκρίθηκε επίσης με την προστασία που πιθανώς παρέχουν εμβόλια κατά άλλων λοιμώξεων (γρίπης και τετάνου, διφθερίτιδας και κοκκύτη).

Το νέο ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα συσχετίστηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με το προηγούμενο και 23-27% χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τα άλλα εμβόλια.

Αυτό ισοδυναμεί με 5-9 περισσότερους μήνες ζωής χωρίς άνοια για όσους το είχαν κάνει σε σύγκριση με τα άλλα εμβόλια. Οι ευεργετικές επιδράσεις ήταν παρούσες και στα δύο φύλα, αλλά μεγαλύτερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Ο Δρ. Maxime Taquet, Ακαδημαϊκός Κλινικός Λέκτορας στο Τμήμα Ψυχιατρικής της Οξφόρδης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Το μέγεθος και η φύση αυτής της μελέτης καθιστά τα ευρήματα αυτά πειστικά και θα πρέπει να παρακινήσουν περαιτέρω έρευνα. Υποστηρίζουν την υπόθεση ότι ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα μπορεί να προλάβει την άνοια. Εάν επικυρωθούν σε κλινικές δοκιμές, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη για τους ηλικιωμένους, τις υπηρεσίες υγείας και τη δημόσια υγεία».

Ο John Todd, καθηγητής Ιατρικής Ακριβείας στο Τμήμα Ιατρικής Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: «Ένα βασικό ερώτημα είναι, πώς το εμβόλιο παράγει το προφανές του όφελος στην προστασία από την άνοια. Μια πιθανότητα είναι ότι η λοίμωξη από τον ιό του έρπητα ζωστήρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας και, επομένως, αναστέλλοντας τον ιό, το εμβόλιο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αυτό. Εναλλακτικά, το εμβόλιο περιέχει επίσης χημικές ουσίες που μπορεί να έχουν ξεχωριστές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του εγκεφάλου».

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής και επιβλέπων της μελέτης Paul Harrison, δήλωσε: «Τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά. Οτιδήποτε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας είναι καλοδεχούμενο, δεδομένου του μεγάλου και αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν».

Η μελέτη με τίτλο «Το ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας» δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.