ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση, αλκοόλ και οιστρογόνα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σινάνη Αικατερίνη

Τα οιστρογόνα βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να διατηρούνται ανοιχτά και εύκαμπτα και γενικά πιστεύεται ότι προστατεύουν τις γυναίκες από τις καρδιακές παθήσεις.

Εμμηνόπαυση, αλκοόλ και οιστρογόνα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων έχουν συνδεθεί με λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες ίδιας ηλικίας.

Η κατανάλωση αλκοόλ ωστόσο, επιδεινώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία των γυναικών περισσότερο απ' ότι των ανδρών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες σε ζώα, έχουν δείξει ότι το αλκοόλ επιδεινώνει την καρδιακή λειτουργία στα ζώα με τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.

Νέα μελέτη διερεύνησε κατά πόσον δείκτες της καρδιακής λειτουργίας και των πρωτεϊνών που τη ρυθμίζουν, διέφεραν λόγω της έκθεσης στο αλκοόλ σε θηλυκούς αρουραίους που έλαβαν ορμόνες για την αναπλήρωση των οιστρογόνων και σε εκείνους που δεν έλαβαν.

Η μελέτη διάρκειας οκτώ εβδομάδων περιελάμβανε θηλυκούς αρουραίους στους οποίους αφαιρέθηκαν οι ωοθήκες για να γίνει προσομοίωση εμμηνόπαυσης (όταν οι ωοθήκες δεν παράγουν σχεδόν καθόλου οιστρογόνα).

Οι ερευνητές συνέκριναν τους αρουραίους με εμμηνόπαυση που εκτέθηκαν σε αλκοόλ (χορηγήθηκε ως 5% αιθανόλη σε υγρή διατροφή) με εκείνους που έλαβαν αλκοόλ και αναπλήρωση οιστρογόνων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν μόνο αλκοόλ, τα εμμηνοπαυσιακά ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με υποκατάσταση οιστρογόνων και αλκοόλ είχαν:

  • τόσο θετικές (μικρότερη αύξηση βάρους και λιπώδης μάζα) όσο και αρνητικές (υψηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακός ρυθμός) μεταβολές σε μετρήσεις που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς,
  • μείωση του κλάσματος εξώθησης της καρδιάς, της ικανότητας της καρδιάς να αντλεί αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα, καθώς και δύο άλλους δείκτες φτωχότερης άντλησης που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια,
  • διαταραχή στις πρωτεΐνες του κιρκάδιου ρυθμού, που ρυθμίζουν τη λειτουργία της καρδιάς και άλλες διαδικασίες του σώματος, αύξηση τόσο του οξειδωτικού στρες (το οποίο μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες) όσο και της φερρόπτωσης (ferroptosis - ενός τύπου κυτταρικού θανάτου που είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής ποσότητας σιδήρου) στα κύτταρα της καρδιάς.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε τη σημαντική επίδραση που είχαν τα οιστρογόνα στη δυσλειτουργία της καρδιάς που προκαλείται από το αλκοόλ, παρά τις γνωστές καρδιοπροστατευτικές τους επιδράσεις. Οι προεμμηνοπαυσιακές και εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα πρέπει να είναι προσεκτικές όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, διότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα καρδιακής δυσλειτουργίας», δήλωσε ο Syed Anees Ahmed, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στη φαρμακολογία και την τοξικολογία στην Ιατρική Σχολή Brody του Πανεπιστημίου East Carolina στο Greenville της Βόρειας Καρολίνας.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες 2024 της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας για τις Βασικές Καρδιαγγειακές Επιστήμες, που διεξάγονται στο Σικάγο.