ΥΓΕΙΑ

Ποιες γαστρεντερικές διαταραχές προηγούνται ενός εγκεφαλικού ανευρύσματος

Σινάνη Αικατερίνη

Στην πιθανή σύνδεση μεταξύ γαστρεντερικών συνδρόμων και του σχηματισμού και της ρήξης ενδοκρανιακών (εγκεφαλικών) ανευρυσμάτων, κατέληξαν οι  επιστήμονες, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην 21η ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Νευροεπεμβατικής Χειρουργικής (SNIS).

Ποιες γαστρεντερικές διαταραχές προηγούνται ενός εγκεφαλικού ανευρύσματος

Ένα ενδοκρανιακό ανεύρυσμα (IA) εμφανίζεται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο διογκώνεται, ασκώντας πίεση στο τοίχωμα του αγγείου. Τα ενδοκρανιακά ανευρύσματα που σπάνε, προκαλούν εγκεφαλική αιμορραγία και οδηγούν σε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα επείγον περιστατικό που απειλεί τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Στη μελέτη με τίτλο «Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου: Ανάλυση εθνικής βάσης δεδομένων γαστρεντερικών συνδρόμων που προηγούνται της διάγνωσης ενδοκρανιακών ανευρυσμάτων», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι ορισμένα προβλήματα του πεπτικού μπορεί να προηγούνται του σχηματισμού και της ρήξης των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 72.545 άτομα με ρήξη ενδοκρανιακού ανευρύσματος και 46.748 που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, αναζητώντας ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με γαστρεντερικές διαταραχές όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και διάρροια πριν από τη διάγνωση του ανευρύσματος.

Στη συνέχεια, επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους σε μια μελέτη διάρκειας πέντε ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γαστρεντερικά σύνδρομα και η σκωληκοειδεκτομή σχετίζονταν τόσο με τις περιπτώσεις ρήξης όσο και με τις περιπτώσεις ενδοκρανιακού ανευρύσματος χωρίς ρήξη.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με ανεύρυσμα που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία), διάρροια και δυσκοιλιότητα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τόσο σχηματισμό όσο και ρήξη ανευρύσματος, το οποίο οδηγεί σε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαπίστωσαν επίσης, ότι οι ασθενείς με ανεύρυσμα εγκεφάλου που είχαν διαγνωστεί με παλινδρόμηση, χρόνιο πόνο στο στομάχι και φούσκωμα (κατάσταση γνωστή ως λειτουργική δυσπεψία) και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χωρίς διάρροια, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν μόνο σχηματισμό ανευρύσματος χωρίς ρήξη.

«Υπάρχουν στοιχεία από μελέτες σε ζώα που υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και διαφόρων φλεγμονωδών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και ρήξης ενδοκρανιακού ανευρύσματος. Ως εκ τούτου, η επικύρωση αυτής της νέας πιθανής σύνδεσης στους ανθρώπους ήταν διαφωτιστική», δήλωσε ο Γεώργιος Σιούτας, κύριος συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στη νευροχειρουργική στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Τώρα που βρήκαμε περισσότερες αποδείξεις για τη σχέση μεταξύ των ενδοκρανιακών ανευρυσμάτων και των διαταραχών του πεπτικού σωλήνα, θα τις διερευνήσουμε περαιτέρω, ελπίζοντας ότι η έγκαιρη ανίχνευση των συνδρόμων του γαστρεντερικού σωλήνα θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο εγκεφαλικού ανευρύσματος», δήλωσε ο Jan-Karl Burkhardt, κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής νευροχειρουργικής και επικεφαλής του τμήματος εγκεφαλοαγγειακής χειρουργικής στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Ο Δρ. Σιούτας υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες που θα αποσαφηνίσουν αυτές τις συσχετίσεις και θα διερευνήσουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των γαστρεντερικών συνδρόμων, του μικροβιώματος του εντέρου και της παθογένειας των ενδοκρανιακών ανευρυσμάτων.

Πηγή: Medical Express