ΥΓΕΙΑ

Πώς τα στεροειδή συνδέονται με ανεύρυσμα εγκεφάλου

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι μια σοβαρή κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από μια ανώμαλη διόγκωση στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο.

Πώς τα στεροειδή συνδέονται με ανεύρυσμα εγκεφάλου
Bigstock

Εάν ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου σπάσει, μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή αιμορραγία. Πρόσφατες επιστημονικές ανησυχίες έχουν επισημάνει την πιθανή επίδραση των στεροειδών στην ανάπτυξη και εξέλιξη των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου.

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε πώς τα στεροειδή μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανευρυσμάτων εγκεφάλου, τα συμπτώματά τους και τη σημασία της ιατρικής επίβλεψης κατά τη χρήση αυτών των ουσιών.

Τι είναι το ανεύρυσμα εγκεφάλου

Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου εμφανίζεται όταν ένα αδύναμο σημείο σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο γεμίζει με αίμα και σχηματίζει ένα “μπαλονάκι”, μια τοπική διόγκωση προς τα έξω. Εάν αυτό το μπαλονάκι σπάσει, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές ή ακόμα και θάνατο. Η ακριβής αιτία των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά παράγοντες όπως η υπέρταση, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις είναι γνωστοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτά.

Κατανόηση των στεροειδών και των επιπτώσεών τους

Τα στεροειδή είναι μια κατηγορία ουσιών που περιλαμβάνουν αναβολικά στεροειδή: συνθετικές παραλλαγές της ανδρικής σεξουαλικής ορμόνης τεστοστερόνης. Χρησιμοποιούνται για ιατρικούς λόγους, όπως για τη θεραπεία της φλεγμονής και των αυτοάνοσων παθήσεων, αλλά συχνά χρησιμοποιούνται και για το bodybuilding και τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. Τα στεροειδή μπορούν να έχουν σημαντικές επιδράσεις σε διάφορα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού και του εγκεφαλοαγγειακού συστήματος.

Πώς τα στεροειδή μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικό ανεύρυσμα

Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα στεροειδή μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη εγκεφαλικού ανευρύσματος είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Τα στεροειδή μπορούν να αναγκάσουν το σώμα να συγκρατήσει αλάτι και νερό, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον σχηματισμό και τη ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος. Η αυξημένη πίεση μέσα στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματά τους, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στον σχηματισμό ανευρυσμάτων.

Επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία

Τα στεροειδή μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη δομή και την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Η χρόνια χρήση στεροειδών μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στα ενδοθηλιακά κύτταρα, που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας τα λιγότερο εύκαμπτα και πιο επιρρεπή σε βλάβες. Μια τέτοια βλάβη μπορεί να συμβάλει στην αποδυνάμωση των τοιχωμάτων ενός αιμοφόρου αγγείου, οδηγώντας δυνητικά στον σχηματισμό ανευρύσματος.

Φλεγμονώδης αντίδραση

Τα στεροειδή επηρεάζουν επίσης τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος. Αν και χρησιμοποιούνται συχνά για την μείωση της φλεγμονής, η επίδρασή τους στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τα αιμοφόρα αγγεία ανταποκρίνονται σε τραυματισμούς και σωματικό στρες. Αυτή η αλλοιωμένη φλεγμονώδης απόκριση μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικών ανευρυσμάτων.

Συμπτώματα εγκεφαλικού ανευρύσματος

Ανεύρυσμα που δεν έχει υποστεί ρήξη

Ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα, που παραμένει σταθερό, μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα και συχνά ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια κάποιας ιατρικής απεικόνισης για άλλες καταστάσεις. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν:

  • πονοκεφάλους
  • θολή ή διπλή όραση
  • πόνος πάνω ή πίσω από το μάτι
  • δυσκολία στην ομιλία ή στη συγκέντρωση

Ρήξη ανευρύσματος

Η ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Τα συμπτώματα ενός ρήγματος σε ανεύρυσμα μπορεί να είναι ξαφνικά και σοβαρά, όπως:

  • ξαφνικός, σοβαρός πονοκέφαλος (συχνά οι ασθενείς τον περιγράφουν ως “τον χειρότερο πονοκέφαλο της ζωής μου”)
  • ναυτία και έμετος
  • στραβολαίμιασμα
  • ευαισθησία στο φως
  • απώλεια συνείδησης
  • επιληπτικές κρίσεις

Η άμεση ιατρική φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας εάν εμφανιστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καθώς η ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής βλάβης και του θανάτου.

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Πρόληψη και διαχείριση αν παίρνετε στεροειδή

Παρακολούθηση από γιατρό

Για όσους χρησιμοποιούν στεροειδή, είτε για ιατρικούς σκοπούς είτε για άλλους, η τακτική παρακολούθηση από έναν γιατρό είναι απαραίτητη. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας για τον εντοπισμό τυχόν πρώιμων ενδείξεων επιπλοκών.

Αποφυγή κατάχρησης στεροειδών

Για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανευρυσμάτων εγκεφάλου και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η κακή χρήση στεροειδών. Αυτό περιλαμβάνει την μη χρήση αναβολικών στεροειδών για μη ιατρικούς σκοπούς, όπως το bodybuilding ή η βελτίωση αθλητικών επιδόσεων.

Επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, την τακτική άσκηση, την αποφυγή του καπνίσματος και τη διαχείριση παθήσεων, όπως η υπέρταση, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού και ρήξης ανευρύσματος.

Πηγή: healthline.com