ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό ανεύρυσμα: Μην υποτιμήσετε ποτέ αυτά τα σημάδια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το εγκεφαλικό ανεύρυσμα σηματοδοτεί μια ξαφνική, θανατηφόρα εγκεφαλική αιμορραγία που -στο μυαλό των περισσότερων- έρχεται “από το πουθενά”.

Εγκεφαλικό ανεύρυσμα: Μην υποτιμήσετε ποτέ αυτά τα σημάδια
Bigstock

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι ρήξεις των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου εντοπίζονται νωρίς, πριν σπάσουν. Και ακόμη και όταν συμβαίνουν, δεν είναι πάντα θανατηφόρες.

Τι είναι το εγκεφαλικό ανεύρυσμα

“Ένα ανεύρυσμα είναι σαν μια φουσκάλα σε έναν εύκαμπτο σωλήνα νερού. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο στο σώμα”, εξήγησε ο δρ. Scott Simon, νευροχειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Milton S. Hershey του Penn State Health.

Το πρόβλημα είναι ότι καθώς σχηματίζεται στον εγκέφαλο στα πρώτα του στάδια, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Μερικές φορές, ένας γιατρός μπορεί να εντοπίσει ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα σε κάποια σάρωση εγκεφάλου που διεξάγεται για άλλους λόγους.

Εάν ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα πάθει ρήξη, περίπου τις μισές φορές το συμβάν αποδεικνύεται μοιραίο. Μεταξύ αυτών που θα επιβιώσουν, το 68% θα υποστεί μόνιμη νευρολογική βλάβη. Σύμφωνα με τον δρ. Simon, τα εγκεφαλικά ανευρύσματα προκαλούν τον θάνατο μισού εκατομμυρίου ανθρώπων ετησίως σε όλον τον κόσμο.

Εγκεφαλικό ανεύρυσμα: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απλή απάντηση ως προς το τι προκαλεί ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα είναι: “Δεν ξέρουμε”!

Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου φαίνεται να παίζουν ρόλο:

“Γνωρίζουμε ότι είναι μια πάθηση που συχνά εμφανίζεται σε μέλη της ίδιας οικογένειας. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι συμβαίνει πιο συχνά σε καπνιστές. Βλέπουμε όμως και πολλούς ασθενείς χωρίς σχετικό οικογενειακό ιστορικό και οι οποίοι δεν καπνίζουν. Είναι, επομένως, κάποιος συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που δεν έχουμε ακόμη αποσαφηνίσει πλήρως, είπε ο δρ. Simon.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που υποφέρουν από εγκεφαλικό ανεύρυσμα είναι μεταξύ 35 και 60 ετών, αλλά αυτές οι ρήξεις μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και στην παιδική ηλικία.

Το φύλο φαίνεται να έχει σημασία, με τα ανευρύσματα να είναι πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες, ειδικά μετά την ηλικία των 55 ετών.

Εγκεφαλικό ανεύρυσμα: Συμπτώματα

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια, επειδή αυτές οι ρήξεις μπορεί να συμβούν ξαφνικά. Τα περισσότερα από αυτά τα σπασίματα σε αιμοφόρα αγγεία είναι περίπου 30 χιλιοστά έως 1 εκατοστό σε μέγεθος και τις περισσότερες φορές επηρεάζουν μια αρτηρία στη βάση του εγκεφάλου.

Καθώς το εγκεφαλικό ανεύρυσμα μεγαλώνει σταδιακά, μπορεί να εμφανιστούν προειδοποιητικά σημάδια, όπως:

  • πόνος πάνω και πίσω από το μάτι
  • μούδιασμα
  • αδυναμία
  • παράλυση στην μία πλευρά του προσώπου
  • διεσταλμένη κόρη στο ένα μάτι
  • αλλαγές στην όραση ή διπλωπία

Ωστόσο, τα συμπτώματα δεν οδηγούν συχνά σε διάγνωση, σημείωσε ο δρ. Simon:

“Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών υποβάλλεται σε σάρωση κεφαλής για κάποιον άλλον λόγο, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο και τα ανευρύσματά τους ανακαλύπτονται τυχαία”.

Εάν ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα σπάσει, εμφανίζεται εσωτερική αιμορραγία, προκαλώντας συχνά πολύ έντονο πονοκέφαλο. Σε αυτό το σημείο, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • διπλωπία
  • ναυτία
  • εμετός
  • στραβολαίμιασμα
  • ευαισθησία στο φως
  • επιληπτικές κρίσεις
  • απώλεια συνείδησης (είτε σύντομη είτε παρατεταμένη)
  • καρδιακό επεισόδιο

Σε πολλές περιπτώσεις, “ανησυχούμε ότι μπορεί να προκαλέσει υπαραχνοειδή αιμορραγία. Το υπαραχνοειδές είναι ο χώρος στον εγκέφαλο όπου πηγαίνει το αίμα. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ένα ποσοστό θνησιμότητας 40%”, πρόσθεσε ο δρ. Simon.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα ρήγμα ανευρύσματος μπορεί να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Έως και 5% των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί να προκληθούν με αυτόν τον τρόπο. Το 15% των ανθρώπων που βιώνουν αυτό το είδος συμβάντων πεθαίνουν ακαριαία ή στο ασθενοφόρο στον δρόμο για το νοσοκομείο.

Εγκεφαλικό ανεύρυσμα: Θεραπεία

Σύμφωνα με τον δρ. Simon, εάν ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα εντοπιστεί πριν από τη ρήξη, συχνά δεν γίνονται πολλά, παρά μόνο να πηγαίνει ο ασθενής για τακτική παρακολούθηση.

Αυτό συμβαίνει επειδή “συχνά τα ανευρύσματα δεν σπάνε, δεν μεγαλώνουν, ούτε και προκαλούν προβλήματα και οι γιατροί επιλέγουν να τα κρατούν υπό επιτήρηση, για να βεβαιωθούν ότι θα παραμείνουν έτσι”.

Μερικές φορές ένα αναπτυσσόμενο ανεύρυσμα αποτελεί άμεση απειλή και σε αυτές τις περιπτώσεις οι γιατροί μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του. Ωστόσο, αυτές οι διαδικασίες εγκυμονούν τους δικούς τους κινδύνους, επομένως οι γιατροί θα εξετάσουν προσεκτικά την ηλικία του ασθενούς, την υγεία και τη θέση της βλάβης στον εγκέφαλο.

Πηγή: pennstatehealthnews.org