ΥΓΕΙΑ

Εφιάλτες στον ύπνο: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας

Σινάνη Αικατερίνη

Τα δυσάρεστα όνειρα στη μέση και την τρίτη ηλικία, μπορεί να συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο μελλοντικής γνωστικής έκπτωσης και άνοιας, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο 10ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας (EAN 2024), που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι.

Εφιάλτες στον ύπνο: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας

Ο Abidemi Otaiku από το Imperial College του Λονδίνου, και οι συνεργάτες του, εξέτασαν κατά πόσον τα ανησυχητικά όνειρα σχετίζονται με τη γνωστική έκπτωση και την άνοια σε άτομα χωρίς νόσο του Πάρκινσον.

Η ανάλυση περιελάμβανε στοιχεία για 605 μεσήλικες από τη μελέτη Midlife in the United States, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 13 χρόνια, καθώς και για 2.600 ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που συμμετείχαν στη μελέτη Osteoporotic Fractures in Men Study και τη μελέτη Osteoporotic Fractures, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από επτά χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους μεσήλικες που ανέφεραν ότι δεν είχαν τρομακτικά όνειρα κατά την έναρξη της μελέτης, εκείνοι που ανέφεραν ότι έβλεπαν ενοχλητικά όνειρα σε εβδομαδιαία βάση, αντιμετώπιζαν τετραπλάσιο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης (προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων, 3,99).

Ο κίνδυνος άνοιας υπερδιπλασιάστηκε στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας (προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων, 2,21).

«Οι εφιάλτες είναι πολύ ισχυρά συνδεδεμένοι με πολλές εγκεφαλικές και άλλες παθήσεις και πιστεύω ακράδαντα ότι οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν συχνότερα για τους εφιάλτες», δήλωσε ο Otaiku.

Πηγή: Medical express