ΥΓΕΙΑ

Πρόσληψη βάρους στην εμμηνόπαυση: Τι είναι οι θερμικές θεραπείες που βοηθούν να την αποφύγετε

Σινάνη Αικατερίνη

Μια 30λεπτη σάουνα ή ένα ζεστό αφρόλουτρο κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες μέσης ηλικίας να αποφύγουν την ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους τους.

Πρόσληψη βάρους στην εμμηνόπαυση: Τι είναι οι θερμικές θεραπείες που βοηθούν να την αποφύγετε

Αυτό είναι το ελπιδοφόρο συμπέρασμα από μελέτη σε ποντίκια που δείχνει τις δυνατότητες των θερμικών θεραπειών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ηλικιωμένα θηλυκά ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θερμική θεραπεία του σώματος για μισή ώρα, πήραν λιγότερο βάρος και χρησιμοποίησαν καλύτερα την ινσουλίνη, η οποία βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η θερμική θεραπεία όλου του σώματος, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια αποτελεσματική, μη επεμβατική λύση για τη διαχείριση της αύξησης του βάρους και της αντίστασης στην ινσουλίνη που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Soonkyu Chung, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης.

Η θερμοθεραπεία θα μπορούσε να είναι μια πρακτική επιλογή για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες κινδυνεύουν από μεταβολικές ασθένειες που προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές.

«Θα μπορούσε εύκολα να ενσωματωθεί στις συνήθεις πρακτικές περίθαλψης μέσω τακτικών συνεδριών σε σάουνες, θερμαινόμενα λουτρά ή με εξειδικευμένα θερμικά περιτυλίγματα», δήλωσε ο ερευνητής Rong Fan.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές αφαίρεσαν τις ωοθήκες από θηλυκά ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας για να αναπαραστήσουν συνθήκες μετεμμηνόπαυσης.

Τα ποντίκια τρέφονταν με δυτικού τύπου διατροφή, δηλαδή το 45% των θερμίδων προέρχονταν από λιπαρά. Επί 12 εβδομάδες, τα ποντίκια της μιας ομάδας περνούσαν 30 λεπτά την ημέρα σε θάλαμο θερμότητας ρυθμισμένο στους 40 βαθμούς Κελσίου. Τα ποντίκια της άλλης ομάδας δεν υποβλήθηκαν σε καμία θερμική επεξεργασία.

Όσα υποβλήθηκαν σε θερμική επεξεργασία είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου (γαλακτική αφυδρογονάση) που σχετίζεται με τη βλάβη των ιστών που προκαλεί η αύξηση της ηλικίας.

Η θεραπεία βοήθησε επίσης να αντισταθμιστεί η αύξηση του βάρους που προκλήθηκε από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Σε σύγκριση με τα άλλα ποντίκια, η ομάδα της θερμικής θεραπείας είχε λιγότερη συσσώρευση λίπους σε βασικές περιοχές όπως το ήπαρ και αυξημένο καφέ λίπος, το οποίο βοηθά το σώμα να καίει ενέργεια. Οι άνθρωποι τείνουν να το χάνουν καθώς μεγαλώνουν, γεγονός που επιβραδύνει το μεταβολισμό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θερμότητα ενεργοποίησε διάφορες διαδικασίες που βοηθούν το σώμα να καίει λίπος και να χρησιμοποιεί την ενέργεια πιο αποτελεσματικά.

«Ένας πρωτεΐνη-κλειδί είναι η TRPV1, η οποία όταν ενεργοποιείται από τη θερμότητα, ξεκινά μια διαδικασία, στην οποία το σώμα καταναλώνει ενέργεια», σημειώνουν οι ερευνητές.

Η διαδικασία αυτή διεγείρει επίσης την καύση λίπους, μειώνοντας τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

«Αυτή η σειρά διαδικασιών υποδηλώνει ότι η τακτική εφαρμογή θερμότητας μπορεί να μιμηθεί τα γεγονότα της καύσης θερμίδων και της απώλειας λίπους», δήλωσε ο Fan, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, στο Σικάγο.

«Η θερμική θεραπεία θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τα άτομα που δυσκολεύονται να κάνουν σωματική άσκηση, παρέχοντας έναν χαλαρωτικό τρόπο για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της έκθεσης στη θερμότητα για την υγεία, καθώς και η βέλτιστη διάρκεια και ένταση της θεραπείας.

Πηγή: healthday.com