ΥΓΕΙΑ

Γιατί έχετε πιο πρησμένους αστραγάλους το καλοκαίρι – Τι να κάνετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι πρησμένοι αστράγαλοι είναι ένα συχνό παράπονο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γιατί έχετε πιο πρησμένους αστραγάλους το καλοκαίρι – Τι να κάνετε
Bigstock

Οι αυξημένες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία και πρήξιμο στα κάτω άκρα. Η κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό και πώς να το διαχειριστείτε μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής άνεσης κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Αντλώντας από πολλές έγκυρες πηγές, αυτό το άρθρο εμβαθύνει στους λόγους έχετε πιο πρησμένους αστραγάλους το καλοκαίρι και προσφέρει πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Γιατί πρήζονται περισσότερο οι αστράγαλοι το καλοκαίρι

Το πρήξιμο (οίδημα) των αστραγάλων μπορεί να επιδεινωθεί από τη ζέστη του καλοκαιριού για διάφορους λόγους:

1. Αγγειοδιαστολή

Σε ζεστό καιρό, το σώμα προσπαθεί να κρυώσει διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται αγγειοδιαστολή, αυξάνει τη ροή του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος, βοηθώντας στη διάχυση της θερμότητας. Ωστόσο, αυτό οδηγεί επίσης σε αυξημένη διαρροή υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία στους περιβάλλοντες ιστούς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένους αστραγάλους.

2. Ο ρόλος της βαρύτητας στη συσσώρευση υγρών

Όταν στέκεστε ή κάθεστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, η βαρύτητα προκαλεί τη συγκέντρωση αίματος στα κάτω άκρα. Αυτή η συγκέντρωση επιδεινώνεται από τις επιπτώσεις της αγγειοδιαστολής λόγω ζέστης, οδηγώντας σε αυξημένη κατακράτηση υγρών και πρήξιμο στους αστραγάλους.

3. Αφυδάτωση και ανισορροπία ηλεκτρολυτών

Ο ζεστός καιρός αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Όταν αφυδατώνεται, το σώμα συγκρατεί περισσότερο νερό, προκαλώντας τη συσσώρευση υγρών στους ιστούς. Επιπλέον, η εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο και το κάλιο, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα.

4. Αυξημένη φυσική δραστηριότητα

Το καλοκαίρι συχνά φέρνει αυξημένη σωματική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή κόπωση και αυξημένη πίεση στις φλέβες, συμβάλλοντας στην κατακράτηση υγρών στα κάτω άκρα.

Ice-Gel-Pack-Ankle

Θεραπείες για τους πρησμένους αστραγάλους το καλοκαίρι

1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στην αποβολή της περίσσειας νατρίου και στην πρόληψη της αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να μειώσει το πρήξιμο. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα ή και περισσότερο εάν είστε δραστήριοι ή περνάτε πολύ χρόνο στη ζέστη. Δείτε πώς να φτιάξετε ποτό με ηλεκτρολύτες για μάξιμουμ ενυδάτωση.

2. Ανυψώστε τα πόδια σας

Το να σηκώνετε τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς βοηθά στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων της βαρύτητας και αναγκάζει το υγρό να επιστρέψει στο πάνω μέρος του σώματος. Προσπαθήστε να σηκώνετε τα πόδια σας για 15-30 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα, για να μειώσετε το πρήξιμο στους αστραγάλους.

3. Φοράτε κάλτσες συμπίεσης

Οι κάλτσες συμπίεσης βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας παρέχοντας ήπια πίεση στα κάτω άκρα, η οποία μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση υγρού στους ιστούς. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όσους στέκονται ή κάθονται για μεγάλες περιόδους.

4. Αποφύγετε την παρατεταμένη όρθια ή καθιστή θέση

Τα τακτικά διαλείμματα για να μετακινηθείτε θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τη συγκέντρωση υγρών στα κάτω άκρα σας. Προσπαθήστε να περπατάτε για λίγα λεπτά κάθε 1 ώρα εάν κάνετε καθιστική δουλειά ή ταξιδεύετε.

5. Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες

Η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας στους αστραγάλους σας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πρηξίματος και στην ανακούφιση από την ενόχληση. Το κρύο συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τη διαρροή υγρών και την τοπική φλεγμονή.

6. Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Μειώστε την κατανάλωση αλμυρών τροφών, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην κατακράτηση νερού.

7. Ασκηθείτε τακτικά

Η τακτική άσκηση βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και μπορεί να αποτρέψει τη συγκέντρωση υγρών στα κάτω άκρα. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το κολύμπι και η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα ευεργετικές.

Πηγές: harvard.edu, myfootdr.com.au, daneverson.com.au, modernfootankle.com, bhamfoot.com