ΥΓΕΙΑ

Άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις για τα πρησμένα πόδια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα πρησμένα πόδια είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι.

Άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις για τα πρησμένα πόδια
Bigstock

Ο ιατρικός όρος για τα πρησμένα πόδια είναι οίδημα λόγω συσσώρευσης υγρών και μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, από όρθια ή καθιστή θέση για παρατεταμένες περιόδους έως υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Ακολουθεί ένας οδηγός για το πώς να μειώσετε αποτελεσματικά τα πρησμένα πόδια.

Άμεση ανακούφιση για πρησμένα πόδια

1. Ανυψώστε τα πόδια σας

Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να μειώσετε το πρήξιμο στα πόδια σας είναι να τα σηκώσετε πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας. Αυτό βοηθά να αποστραγγιστεί το περιττό υγρό από τα κάτω άκρα, μειώνοντας το πρήξιμο και την ενόχληση. Κάντε το για περίπου 15-20 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα.

2. Φοράτε κάλτσες συμπίεσης

Οι κάλτσες συμπίεσης έχουν σχεδιαστεί για να ασκούν πίεση στα πόδια σας, γεγονός που βοηθά στην αποφυγή συσσώρευσης υγρού σε αυτές τις περιοχές. Οι κάλτσες συμπίεσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, εάν πρέπει να είστε όρθιοι για μεγάλες περιόδους.

3. Καλή ενυδάτωση

Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή της περίσσειας νατρίου και στην μείωση της κατακράτησης υγρών. Αν και μπορεί να φαίνεται αντίθετο με το αποτέλεσμα που θέλουμε, το να πίνετε αρκετό νερό βοηθάει το σώμα σας να διαχειρίζεται τα επίπεδα υγρών πιο αποτελεσματικά.

4. Μειώστε το αλάτι

Τα υψηλά επίπεδα νατρίου στη διατροφή σας μπορεί να αναγκάσουν το σώμα σας να συγκρατήσει νερό, οδηγώντας σε πρησμένα πόδια. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις αλμυρές τροφές και να αυξήσετε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε κάλιο, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων υγρών του σώματός σας.

5. Ήπια άσκηση

Ήπιες ασκήσεις όπως περιστροφές αστραγάλων, διατάσεις γάμπας και σύντομοι περίπατοι μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας στα πόδια σας και στην μείωση του πρηξίματος. Η τακτική κίνηση βοηθά στην πρόληψη της συγκέντρωσης υγρού στα κάτω άκρα.

6. Χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες

Η εφαρμογή μιας κρύας συσκευασίας στα πρησμένα πόδια μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και να μουδιάσει οποιονδήποτε πόνο μπορεί να νιώθετε. Εφαρμόστε την για 15-20 λεπτά.

7. Κάντε μασάζ στα πόδια σας

Κάνοντας απαλό μασάζ στα πόδια σας μπορεί να διεγείρετε τη ροή του αίματος και να απομακρύνετε το υπερβολικό υγρό από την περιοχή. Χρησιμοποιήστε απαλές, ανοδικές κινήσεις ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών προς τα γόνατα.

8. Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστή θέση

Εάν στέκεστε ή κάθεστε για μεγάλες περιόδους, κάντε διαλείμματα για να μετακινηθείτε. Το να λυγίζετε τα πόδια σας ή να κάνετε σύντομους περιπάτους μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας και στην μείωση της πιθανότητας οιδήματος στα κάτω άκρα.

Swollen-Feet

Μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τα πρησμένα πόδια

1. Υγιές βάρος

Το επιπλέον σωματικό βάρος μπορεί να ασκήσει πρόσθετη πίεση στα πόδια σας, οδηγώντας σε πρήξιμο. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και της τακτικής άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της πίεσης στα πόδια σας.

2. Τακτική σωματική δραστηριότητα

Η τακτική άσκηση βοηθά στη βελτίωση της συνολικής κυκλοφορίας και μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση υγρών στα πόδια σας. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή το ποδήλατο είναι εξαιρετικές επιλογές για την καλύτερη ροή του αίματος και την μείωση του οιδήματος στα κάτω άκρα.

3. Επιλέξτε κατάλληλα παπούτσια

Η χρήση υποστηρικτικών και άνετων υποδημάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πρηξίματος. Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια και τα στενά παπούτσια που μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος και να συμβάλουν στο πρήξιμο.

4. Παρενέργειες φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών ως παρενέργεια. Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιο φάρμακο συμβάλλει στα πρησμένα πόδια σας, συζητήστε το με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει εναλλακτικές λύσεις.

5. Υγιεινή διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη της κατακράτησης υγρών. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως οι μπανάνες και οι γλυκοπατάτες, μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου του σώματός σας.

6. Κίνηση, κίνηση, κίνηση

Προσπαθήστε να εντάξετε την κίνηση στην καθημερινότητά σας, ειδικά αν κάνετε καθιστική δουλειά. Ακόμη και μικρές ενέργειες, όπως το λύγισμα των ποδιών σας ή οι σύντομοι περίπατοι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της συσσώρευσης υγρών.

7. Τακτικοί έλεγχοι υγείας

Τα πρησμένα πόδια μπορεί μερικές φορές να υποδεικνύουν μια σοβαρή υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως καρδιακή, νεφρική ή ηπατική νόσο. Οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση αυτών των προβλημάτων.

Πηγή: verywellhealth.com