ΥΓΕΙΑ

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια: Για ποιες σοβαρές νευρολογικές διαταραχές προειδοποιούν

Σινάνη Αικατερίνη

Αισθάνεστε σαν να σας τσιμπάνε καρφίτσες στα πόδια όταν αυτά είναι σε κατάσταση ηρεμίας; Για εκατομμύρια ανθρώπους είναι κάτι περισσότερο από μια προσωρινή ενόχληση - μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας υποδιαγνωσμένης νευρολογικής διαταραχής.

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια: Για ποιες σοβαρές νευρολογικές διαταραχές προειδοποιούν

Η συμμετρική πολυνευροπάθεια, η πιο διαδεδομένη μορφή νευροπάθειας των περιφερικών νεύρων, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων, λοιμώξεων, ακόμη και ακρωτηριασμών, αν δεν αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες, επιτρέποντας στην πάθηση να καταστρέφει αθόρυβα το νευρικό σύστημα.

Άλλες αιτίες πέραν του διαβήτη

Η νευροπάθεια αναφέρεται σε βλάβη των νεύρων στο περιφερικό νευρικό σύστημα, το δίκτυο των νεύρων πέρα από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Είναι η πιο συχνή επιπλοκή του διαβήτη. Η πολυνευροπάθεια (Distal Sensory Polyneuropathy), γνωστή και ως διαβητική νευροπάθεια, είναι ένας τύπος νευροπάθειας που σχετίζεται με τον διαβήτη και επηρεάζει περίπου το 15% των ατόμων άνω των 40 ετών και περίπου το 30% των ατόμων με διαβήτη. Εκτιμάται ότι επηρεάζει πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Ο διαβήτης ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για τη νευροπάθεια. Η κατάσταση θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένα πρώιμο σημάδι άλλων υποκείμενων, μη διαγνωσμένων διαταραχών, σύμφωνα με τον Δρα Norman Latov, νευρολόγο και διευθυντή του Κλινικού και Ερευνητικού Κέντρου Περιφερικής Νευροπάθειας στο Weill Cornell Medicine. Αυτές περιλαμβάνουν θυρεοειδοπάθεια ή νεφροπάθεια, ανεπάρκεια βιταμινών Β, ρευματολογικές ή αυτοάνοσες παθήσεις, έκθεση σε τοξικές ουσίες ή λοιμώξεις όπως η νόσος του Lyme, η ηπατίτιδα C ή η σύφιλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να υποδεικνύει καρκίνο, εάν ένας όγκος αναπτύσσεται κοντά σε ένα νεύρο και ασκεί πίεση σε αυτό.

«Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία θα επέτρεπε σε αυτές τις καταστάσεις να εξελιχθούν και να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες, όχι μόνο στα νεύρα», πρόσθεσε ο Δρ. Latov.

Τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας ποικίλλουν ανάλογα με τα προσβεβλημένα νεύρα και κυμαίνονται από πόνο και μούδιασμα στα άκρα μέχρι προβλήματα με την πέψη, την ούρηση, τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά. Ενώ ορισμένοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, για άλλους, η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικό πόνο.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, διαπιστώνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων όχι μόνο είχε νευροπάθεια αλλά και δεν γνώριζε καν ότι την είχε.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 169 ασθενείς που επισκέπτονταν εξωτερικά ιατρεία στο Φλιντ του Μίσιγκαν. Οι μισοί είχαν διαβήτη, το 67% είχαν διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο και περίπου οι μισοί είχαν χαμηλά εισοδήματα. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το 73% των συμμετεχόντων είχαν πολυνευροπάθεια, με το 75% από αυτούς να μην έχουν λάβει σχετική διάγνωση. Επίσης, το 57% των συμμετεχόντων με πολυνευροπάθεια, ανέφεραν νευροπαθητικό πόνο.

Ο Δρ. Latov χαρακτήρισε αυτή την έρευνα σημαντική, εφιστώντας την προσοχή στην ανάγκη για καλύτερη αναγνώριση και θεραπεία της νευροπάθειας, «ιδιαίτερα τη συσχέτιση με το μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που θεραπεύεται».

Νευροπάθεια εντός εβδομάδων από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

Ήδη από το 2022, τα στοιχεία έδειχναν ότι ο εμβολιασμός ενάντια στην COVID-19 θα μπορούσε να αποτελέσει νέο παράγοντα κινδύνου για νευροπάθεια.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 23 ασθενείς από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2021, οι οποίοι εμφάνισαν νέα συμπτώματα συνδυασμένης νευροπάθειας (αισθητήρια, κινητική ή αυτόνομη) εντός ενός μηνός από τη λήψη μιας δόσης εμβολίου κατά της COVID-19.

Οι ασθενείς με μη νευρολογικές ενοχλήσεις, επιδείνωση προϋπαρχόντων νευρολογικών προβλημάτων ή υποκείμενους παράγοντες κινδύνου για νευροπάθεια αποκλείστηκαν.

Τα εμβόλια περιλάμβαναν ένα από την AstraZeneca, ένα από την Janssen (J&J), εννέα από την Moderna και 12 από την Pfizer.

Όλοι οι συμμετέχοντες εμφάνισαν νευρολογικά συμπτώματα εντός 21 ημερών μετά τον εμβολιασμό, με μέση έναρξη τέσσερις ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Πηγή: The Epoch Times