ΥΓΕΙΑ

Πρήξιμο στον αστράγαλο: Πότε είναι σοβαρό - Συνοδά συμπτώματα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το πρήξιμο στον αστράγαλο μπορεί να είναι ένα κοινό, αλλά μπορεί να είναι και ανησυχητικό σύμπτωμα.

Πρήξιμο στον αστράγαλο: Πότε είναι σοβαρό - Συνοδά συμπτώματα
Bigstock

Αυτό το άρθρο διερευνά τι δείχνουν οι πρησμένοι αστράγαλοι, εάν μπορούν να σηματοδοτήσουν καρδιακά προβλήματα, πώς να προσδιορίσετε εάν το πρήξιμο είναι σοβαρό και τους ταχύτερους τρόπους για να το μειώσετε.

Τι μπορεί να σημαίνει ένα πρήξιμο στον αστράγαλο

Οι πρησμένοι αστράγαλοι μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, που κυμαίνονται από ακίνδυνες έως σοβαρές καταστάσεις:

  1. Τραυματισμός: Τα διαστρέμματα, το στραμπούληγμα και τα κατάγματα μπορεί να οδηγήσουν σε τοπικό οίδημα ως φυσική αντίδραση του σώματος στον τραυματισμό.
  2. Αδράνεια: Οι παρατεταμένες περίοδοι ορθοστασίας ή καθισιού μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση υγρού στα κάτω άκρα.
  3. Εγκυμοσύνη: Οι ορμονικές αλλαγές και η αυξημένη πίεση στις φλέβες μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο στον αστράγαλο.
  4. Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών.
  5. Άλλα νοσήματα: Καταστάσεις όπως η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, η νεφρική νόσος, η ηπατική νόσος και το λεμφοίδημα μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο στον αστράγαλο.

Μπορεί να σημαίνει προβλήματα καρδιάς το πρήξιμο των αστραγάλων;

Οι πρησμένοι αστράγαλοι μπορεί μερικές φορές να είναι ένδειξη καρδιακών προβλημάτων, ιδιαίτερα όταν η καρδιά δεν αντλεί αποτελεσματικά αίμα:

  1. Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά, το υγρό μπορεί να επιστρέψει στις φλέβες, προκαλώντας πρήξιμο στους αστραγάλους και τα πόδια.
  2. Δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια: Οδηγεί συγκεκριμένα σε συσσώρευση υγρού στα κάτω άκρα, συμβάλλοντας σε αισθητό πρήξιμο.

Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη άλλα συμπτώματα και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για ακριβή διάγνωση.

Ankle

Πότε το πρήξιμο στον αστράγαλο είναι κάτι σοβαρό

Το πρήξιμο μπορεί να κυμαίνεται από μια μικρή ενόχληση έως ένα σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας. Οι δείκτες ότι το οίδημα μπορεί να είναι σοβαρό είναι:

  1. Ξαφνική έναρξη: Το απότομο οίδημα, ειδικά εάν συνοδεύεται από πόνο, ερυθρότητα ή ζέστη, μπορεί να υποδεικνύει θρόμβο αίματος ή μόλυνση.
  2. Δυσκολία στην αναπνοή: Οίδημα που συνοδεύεται από δύσπνοια θα μπορούσε να σηματοδοτήσει καρδιακή ανεπάρκεια ή πνευμονική εμβολή.
  3. Επίμονο ή επιδεινούμενο οίδημα: Οίδημα που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση ή την ανύψωση ή συνεχίζει να επιδεινώνεται, θα πρέπει να αξιολογείται από γιατρό.
  4. Πόνος στο στήθος: Αυτός ο συνδυασμός συμπτωμάτων μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής πάθησης και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να απαλλαγείτε από έναν πρησμένο αστράγαλο

Διάφορες μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη μείωση του πρηξίματος του αστραγάλου:

  1. Ανύψωση: Η ανύψωση του προσβεβλημένου αστραγάλου πάνω από το επίπεδο της καρδιάς μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του οιδήματος, προάγοντας την αποστράγγιση υγρών.
  2. Συμπίεση: Το να φοράτε κάλτσες ή επιδέσμους συμπίεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης υγρού.
  3. Κρυοθεραπεία: Η εφαρμογή παγοκύστης στην πρησμένη περιοχή μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το πρήξιμο.
  4. Ενυδάτωση: Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της κατακράτησης υγρών.
  5. Κίνηση και άσκηση: Ήπιες ασκήσεις, όπως το περπάτημα ή οι περιστροφές του αστραγάλου, μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία και να μειώσουν το πρήξιμο.
  6. Διατροφικές προσαρμογές: Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατακράτησης υγρών και του οιδήματος.

Συμπέρασμα

Το πρήξιμο του αστραγάλου μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφόρων υποκείμενων παθήσεων, από μικρά ζητήματα -όπως η αδράνεια- έως πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια. Η κατανόηση των πιθανών αιτιών και η γνώση του πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας.

Η εφαρμογή αποτελεσματικών θεραπειών, όπως η ανύψωση, η συμπίεση και οι κομπρέσες μπορεί να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από το πρήξιμο. Η παρακολούθηση των συμπτωμάτων σας και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την πρόληψη του πρηξίματος του αστραγάλου.

Εάν το οίδημα επιμένει ή συνοδεύεται από άλλα σχετικά συμπτώματα, η συμβουλή ενός γιατρού είναι απαραίτητη για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Πηγές: harvard.edu, medlineplus.gov, dukehealth.org, beebehealthcare.org