ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για την καρδιά των διαβητικών

Σινάνη Αικατερίνη

Δύο γνωστές υγιεινές δίαιτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για την καρδιά των διαβητικών

Όσοι ακολουθούσαν διατροφή παρόμοια με τη μεσογειακή δίαιτα ή τη δίαιτα DASH, είχαν χαμηλότερα επίπεδα δεικτών που χρησιμοποιούνται στην κλινική αξιολόγηση του κινδύνου για την υγεία της καρδιάς, ανέφεραν οι ερευνητές σε συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σικάγο.

«Τόσο η DASH όσο και η μεσογειακή διατροφή αποκάλυψαν προστατευτικές συσχετίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα διατροφικά πρότυπα μπορούν να κάνουν τη διαφορά όταν υιοθετούνται από τους πάσχοντες», δήλωσε η ερευνήτρια Arpita Basu, αναπληρώτρια καθηγήτρια κινησιολογίας και επιστημών διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας.

Η νέα μελέτη βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες στις οποίες οι ερευνητές συνέδεσαν τη δίαιτα DASH και τη μεσογειακή διατροφή με μικρότερη συσσώρευση λίπους γύρω από την καρδιά και λιγότερη σκλήρυνση των αρτηριών.

Για τις ανάγκες της μελέτης, παρακολουθήθηκαν επί έξι χρόνια 1.255 ενήλικες, 563 από τους οποίους είχαν διαβήτη τύπου 1.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διατροφή τους χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια για να δουν ποιοι κατανάλωναν τακτικά τροφές που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και η διατροφή DASH.

Διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 τείνουν να καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, επειδή η κατάστασή τους απαιτεί να μειώνουν την πρόσληψη υδατανθράκων. Τείνουν επίσης να αντικαθιστούν τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, οι οποίες μπορεί να είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ποιότητα της διατροφής σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 1. Σε ένα κλινικό περιβάλλον, η αξιολόγηση των διατροφικών προσλήψεων με τη χρήση των καταλόγων ελέγχου της δίαιτας DASH και της μεσογειακής διατροφή, θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον εντοπισμό κενών και τη βελτίωση της διατροφής», δήλωσε η Basu.

«Συγκεκριμένα τρόφιμα που αποτελούν μέρος αυτών των διατροφικών προτύπων, όπως οι ελιές και οι ξηροί καρποί στη μεσογειακή διατροφή, θα μπορούσαν να προστεθούν στη διατροφή, ακόμη και αν δεν μπορεί να τροποποιηθεί ολόκληρη η διατροφή», πρόσθεσε.

Πηγή: American Society for Nutrition